Столичният кмет и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов отново влезе в полемика с премиера Сергей Станишев. Този път причината стана обвинението на Станишев, че Борисов се е разпищолил.
“В Банкя съм чувал подобни изрази от каруцарите на гарата, но не смятам на този въпрос да му отговарям, защото просто е под достойнството ми. Считам, че един политик и премиер не трябва да използва такава терминология, а и точно да ви кажа не знам какво значи”, обясни откровено кметът.
Той обаче поиска от Станишев да отговори на въпроса защо е излъгал за сметките за парно в София, които драстично се увеличиха. Трябва да каже защо яхна гребена на вълната на популизма и по време на газовата криза лъжеше българите, че започва рестарт на ІІІ реактор на АЕЦ „Козлодуй”, а дори и досега не е попитал за това в Брюксел, уточни Борисов.
Според него премиерът дължи обяснение на обществото и за това, че “неговото управление се свързва с безвъзвратно загубени милиарди”.
Борисов заяви още, че Станишев трябва да отговори и на въпроса защо Мария Мургина подаде оставка като изпълнителен директор на Националната агенция за приходите (НАП), особено след като от ДАНС публично са оповестили, че са й отнели достъпа до квалифицирана информация. Отнемането на такъв достъп става само при засечено изтичане на информация към престъпния свят, каза той. „Достъп до квалифицирана информация се отнема само, когато тя изтича в посока на престъпността. При този вариант при смяната на Мургина трябваше да чуем от премиера защо я сменя и дали е дал на компетентните власти да кажат защо й е отнет достъпът до квалифицирана информация”, каза той.
Според Борисов след като бившият зам.-финансов министър Георги Кадиев смята, че са източени от НАП около 1,3 млрд. лв. и ДАНС спира достъпа до информация на Мария Мургина, това означава, че или службите не работят или пък се прикриват хора от високите кръгове на партийната власт. /БЛИЦ