Управлението на тройната коалиция ще бъде запомнено от хората със загубените стотици милиарда евро. Това заяви столичният кмет и неформален лидер на ГЕРБ Бойко Борисов по Нова телевизия.
Той беше категоричен, че неговата партия, ако бъде избрана да управлява през следващите четири години, няма да позволи да се краде и така ще върне на България спрените пари от европейските фондове. Целта, която преследва ГЕРБ е пълно мнозинство на предстоящите избори. Няма резервни варианти, има само един – да спечелим мнозинство и да поемем отговорност. Ако хората не гласуват за нас, нека да ги управлява още тройната коалиция, коментира той. Борисов допусна възможността за водене на разговори за коалиция само с десните партии и то при условие, че след изборите се окаже, че те заедно с ГЕРБ имат мнозинство.
Според Борисов премиерът Сергей Станишев носи отговорност за източените милиари от бюджета чрез ДДС. Няма как да се случи подобно нещо без той да знае и да прехвърля вината върху средни участници в схемата като бившата директорка на НАП Мария Мургина е обидно, отбеляза още лидерът на ГЕРБ. Той добави, че чиновници на различни постове крадат пари и ги дават на хора от управляващата коалиция. Ако Станишев не участва в тази схема няма да ги има министри и такива като бившия шеф на НАП, аргументира се той.
Борисов обвини Станишев и президента Георги Първанов в популизъм. Те излъгаха хората като им казаха по време на газовата криза, че ще пуснат отново ІІІ и ІV блок на АЕЦ „Козлодуй”. Дори към днешна дата премиерът не е попитал Брюксел дали е възможно това. Подобно поведение е популиско, това е хвърляне на прах в очите на хората.
В качеството си на кмет на София Борисов подчерта, че всички основин булеварди на столицата са почистени до асфалт. Този град има 2000 км пътища и не е възможно да изчистим и последния метър от тях, защото нямаме толкова пари. 200 км. от тях са без сняг, това е колкото от София до Стара Загора, а видяхме Станишев колко изчисти, коментира още градоначълникът. /БЛИЦ