Много внимателно трябва да се говори по тази тема за опита за преврат в Турция. Много изселници има в Турция. Огромен отрицателен заряд. Наказанието и на лекоатлетите в Русия ще има свои последствия. Може да засегне и световното първенство по футбол. Това заяви премиерът Бойко Борисов по повод ситуацията в Турция и света и отражението на събитията у нас в ефира на Нова телевизия.
„Нищо не виждам в обозримо бъдеще нещо, което да е положително за света. Ако съм оракул или гадател, хороскопът на света е много лош”, каза още той.

Относно опита за преврат в Турция, Борисов коментира: Няма разумен политик, който да подкрепи военен преврат. Нека да оставим всеки да се бори за своя електорат и за позиционирането. В нощта на преврата всички лидери в света го осъдиха. Не само защото е преврат стреля се със самолети и танкове по цивилни сгради”.

В 4 ч сутринта аз го оповестих всяко изречение сме гледали в това, което транслираме в света. Ние бяхме първите, които казахме да се внимава с ескалацията на насилие след преврата. Тези, които поддържат Ердоган, давам за пример какво се случи в Афганистан и техния президент - удушиха го, после в Ирак – го обесиха, в Либия – го застреляха ако беше успял преврата с Ердоган какво щеше да се случи.
Водени са от тази хронология, която се случи в Азия. Давам примери с държави, с които лидери общуваше целия свят, до момента, в който не им прекъснаха житейския път.

Всички в ЕС са разтревожени, но нашата ситуация е най-тревожна. Ние с нашата политика и поведение трябва да запазим баланса. Въпреки арестите ние него разбираме, няма как да си го представим.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ