Министър-председателят Бойко Борисов проведе работна среща с членове на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса. 

По време на съвещанието здравният министър Костадин Ангелов докладва данни за развитието на пандемията от COVID-19 на територията на България.

Бяха обсъдени конкретните параметри по отношение на заболеваемостта и смъртността в страната. Беше направен преглед и на натовареността на болничните заведения у нас.

В срещата взеха участие председателят на НОЩ проф. Венцислав Мутафчийски, вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и директорите на „Пирогов“ и на Александровска болница - проф. Асен Балтов и проф. Борис Богов.

"Проблемите са ни два. Огромна част от хората го карат леко. Минават две седмици връщат се и казват на приятели, колеги съседи: много леко. Считат, че са оздравели и им се полага нормален живот.

Затова 50% са против мерките. Чисто политически много от колегите много започнаха с локдауна веднага. Гледате индекса, но гледате и броя на оздравелите. Гледайте и като общо число смъртността през 2017,2018 и 2019.

Абсолютно съм съгласен с вас, че здравната ни система се бори героично. Затова имаме всеки ден по 1000 оздравели.

Тук проблемът е с хората със съпътстващите заболявания, с възрастните хора. Аз го изкарах тежко. Още усещам, че съм тежко засегнат. Но младите не са така. До вчера говореха, че с маските им се затварят устите.

Тоест, от една страна имаме болниците и медицинския персонал, който изнемогва. От друга страна имаме обществено мнение, което смята, че ще мине, че ще мине лесно. 20% въобще не вярват в К-19, въпреки, че в медиите за това се говори по няколко часа на ден.

В същото време за икономиката, за пазара, с всичко това, което направихме за увеличение на доходите, ние може да си го позволим само в една работеща икономика.

Защото когато дойдат ваксините, цифрата ще е над 300 милиона. Защото ние с всички страни от ЕС, солидарно, участваме във всичките поръчки за ваксини.

Винаги на първо място е стоял животът и здравето. С нито една мярка не трябва да се прекалява, защото стоенето вкъщи и обездвижването чисто на психиката им влияе.

Трябва да обясним на здравите защо трябва да спазват, защото са преносители. Хората да се успокояват. Тази пандемия е в целия свят", каза Борисов на срещата.

Целият свят е в пандемия. Здравната ни система се бори героично в момента. Винаги на първо място, във всяко едно наше действие са стояли животът и здравето на българите, написа премиерът във Фейсбук.

Радвам се, че имаме и много оздравели. В същото време следим и процента на заразените. С нито една мярка не трябва да прекалява, нужен е баланс.

За да бъдат увеличени доходите и пенсиите, за да помагаме на бизнеса, дори за закупуването на ваксините или за подкрепата на болничните заведения –за всичко това трябва да имаме работеща икономика.

Обсъждаме актуалната обстановка със здравния министър и членовете на Националния оперативен щаб. Всеки доклад на лекарите се анализира внимателно.

 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!