Бих искал да коментирам коалициите - БСП с ДБ 30% и ИТН и ПП - 13% с машини при изключителен полицейски тормоз. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по повод проведените частични избори в Нова Загора на извънреден брифинг, където кандидатката на партията спечели с 53%.

Борисов изброи и къде още в страната партията му печели.

"Докато полицията масово пресира, обикаля, влиза в къщите, изрично да каже, че не трябва да се гласува за ГЕРБ, най-мащабното пазарува се извършва в българския парламент. Освен за отцепници се дават колосални пари, за да не се влезе в зала. Да претърпи инцидент, да си удари носа, само и само да не влезе в зала", посочи той.

"Вчера ЕК намали средствата, които България ще получи за Плана за възстановяване с 578 млн, евра, или над милиард и 200-300 милиона. Това е загубата в следствие на промяната", отчете още Борисов.

Губят се милиарди от безразсъдност, от безотговорност", ядоса се той. Не само че не събраха нищо, ами точно обратното. Продължаваме да губим пари, които в следствие на европейската солидарност имахме. Българинът няма да усети нищо. Катастрофа. Но това било случвало се", уточни той.

Борисов допълни: "Надуха ни главата със социалната си политика. При нас 50 лева си бяха 50 лева. А сега - чета статистиката и не мога да повярвам. Госпожа Нинова отиде да се снима с цените за хляба. Реколтата ни е прекрасна, цената на хляба би трябвало да падне от самосебе си. Но пак не паза. А хаосът с 25-те стотинки? Крадат и това си е чиста подигравка. И тези хора в момента, знайно и незнайно откъде, вадят огромни пари, корумпират депутати и купуват по 10 000 гласа на ден, на час по апартаменти, по лаборатории и това става пред очите на умните и красивите. В същото време по най-важните геополитически теми опозицията им свърши работата.

Аз искрено се надявам, че въпреки езика на омразата ще им бъде даден шанс на Северна Македония. Но това им свърши работа опозицията.

По същия начин се отнесоха с руските дипломати. И там безрезервно ги подкрепихме. Сутринта чувам титана на мисълта и мой заместник като шеф на МВР – Атанасов, че БСП не им пречела за депутинизацията. Същата, която твърди, че Русия ни е приятелска държава.

Съдебната им реформа се сведе да сложат Рашков в КПКОМПИ или както казва Петков – да сложат свои хора. И трябваше да излезнат хора от управлението, за да разберат как са се случвали тези работи“, каза Борисов.

Той заговори и за бюджета и посочи, че той е прекроен в полза на хората, благодарение на опозицията.

Ние в момента чуваме само заклинания и купуване на гласове. Е, хубаво, ще съберете 121, ще се продадат", каза Борисов.

Ще се продадат и то на базата на формулировката "Принципи". На кои принципи? Принципът на инфлацията, принципът да наслагаш свои хора в съдебната система, принципът горивото да ти отиде на 4 лева, принципът да купуваш скъп газ и хляб... Кои принципи всъщност им харесват? Един да ми кажат. Обаче се хванали в столовете там и няма измъкване. Това е в момента ситуацията", заяви още той.

От своя страна Томислав Дончев каза, че инфлацията се отразява и на парламентарните мнозинства. Ако миналата седмица бе 115, нищо чудно тази да са 122.

Ако по времето на нашето управление ЕК беше намалила парите с 578 млн., това щеше да доведе до колективна политическа истерия. И щяха да призовават не за оставка, а всички отговорни министри да напуснат България. Редуцираните 578 милиона не е най-големият проблем за Плана за възстановяването. Има още два. Първо, ако гледате актуализацията на бюджета е предвидено почти 1,5 млрд. лв  е предвидено да бъдат осигурени от ЕК, свързани с Плана за устойчивост. Дали може да се случи, може и да може. Това, четейки регламента, няма как да е аванс, може да е междинно плащане. Дали ЕК ще позволи, може и да , може и не. По-интересното е пред 2025-та година. Правителството трябва да извади тези па 

Тук идва втория проблем, свързан с времето. Крайният срок за сключване на договорите за проектите е до края на 2023-та. В този смисъл България трябва да сключи договори само по Националния план до края на 2023 за 12 милиарда. В същото време трябваше да започне изпълнението на оперативните програми. Това предполага темп на договаряне на средства, който в българската история не се е случвал до момента - по 2 милиарда на месец". 

Делян Добрев коментира проблема с ДДС, който се отразява негативно не само на цената на хляба, но и на туризма, и на други сфери. "И ако целта е да се подпомогнат хлебарите и митничарите, тези минус 20% ще свършат работа. Но искам да напомня, че госпожа Нинова е и юрист, и социалист.

Защото не можеш да очакваш закон, публикуван в Държавен вестник днес, да важи от събота. На мен ми стана жал - хората ходят в магазините и уж има минус 20% промоция на хляба, с червени етикетчета, но тази отстъпка се оказа, че е била стандартната във веригата и няма нищо общо с намаленото ДДС, което влиза в сила от вторник. Все пак юристите да си мерят приказките и когато искат да правят предизборна кампания, да я правят малко по-грамотно. Защото в противен случай ефектът е обратен".

"Ние реално спасихме икономиката. По предложение на ГЕРБ е ограничена цената на тока за бизнеса до 250 лева. Защото токът през зимата може би ще стане 1000 лева, но тези 250 лв. са "ръчната спирачка" за бизнеса. И ние твърдим - инфлацията е поради некадърност и корупция. Заради некадърност те не успяха да овладеят цените на енергийните ресурси. За една година, по наше предложение, токът за бизнеса ще е 250 лв. И това наше предложение, което беше подкрепено от над 200 депутати, ще намали инфлацията", подчерта той.