Днес ще извадим от обхвата на тол системата 115 км пътища на територията на Столична община и Община Варна. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на изслушването си за тол системата.
 
"Това, което сте ме запитали е относно списъка на републиканските пътища, за които събират такса и ползване на пътна инфраструктура, винетка, такса и такса на база изминато разстояние. Днес 10.00 ч. ни е заседанието на Министерски съвет, точка А26.
 
С нея Министерски съвет изважда от обхвата от 115 км от Община София и 40 км от Община Варна. С другите 12 общини след днешното решение се водят преговори и по същия начин ще ги извадим и тях от обхвата", каза Борисов.
 
„Вчера имахме междуправителствено заседание в Гърция, между другото е хубаво да видите каква е разликата между България и Гърция в справянето с миграцията. Да видите какво е хаос. България има от години нулева миграция и сме за пример. Пуснете си да видите какво е по гръцките острови“, заяви още министър-председателят.
 
Той се обърна и към БСП, които основно критикуват винетките и тол системите. „Да, в България се въвеждат трудно нещата. Аз не си спомням за 100 БСП да е направила и една реформа“, каза той и предизвика реакцията на социалистите.
 
„Ако е било лесно, да сте ги въвели до момента“, каза той по отношение на пътните такси.

"Едно е да строиш двулентови пътища, лесно може да видите днес това, което е останало на магистрала "Люлин". И да видите 12-лентовите пътища, които са построени. И в момента "Хемус" се строи усилено", "Европа се строи усилено, ремонтират се другите. "Струма" се строи усилено. Вчера разговаряхме пак с превозвачите, ние с тях нямаме тема. Те самите знаят къде и как проскърцат", заяви още министър-председателят.
 
„Още днес, след час и нещо, ще бъдат извадени от обхват. А що се каса за отговорните лица това да се забави, ще им потърсим и им търсим ежедневно отговорност, те ще отговорят на всички въпроси.
 
С кое съм нарушил закона и правовата държава? Това е в моите правомощия“, посочи Борисов.
 
ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!