Борисов посочи как ще докара туристи от чужбина! Държавата ще субсидира...

От бюджета могат да бъдат отделени около 15 милиона лева, обяви премиерът

Държавата ще субсидира чартърните полети от чужбина, за да стимулира туризма у нас. От бюджета могат да бъдат отделени около 15 млн. лв лева, обяви снощи премиерът Бойко Борисов.

Сред причините за по-слабия летен сезон у нас е завръщането на чужденците в турските курорти. Южната ни съседка от години дотира чартърните полети с между 6 и 9 хил. евро на полет. Така намалява цената на туристическия пакет.

Според хотелиерите у нас, само субсидирането на чартъри не е достатъчно за привличане на чужденци.

„Ако се дотират полети и след това те са празни, това също ще доведе нула туристи в България, трябва да има цялостна политика, обвързана стратегия, работа през зимните месеци, за да може това нещо да помага”, коментира Димитър Тачев, зам.-дир. „Продажби” на к.к. Албена.

Морските общини са готови да участват във финансирането, на база събираните курортни такси. Така ще помогнат за удължаване на сезона.

„Създаването на този механизъм е една сериозна подкрепа за българския туризъм, но и за българската икономика, и за общините е важно, от гледна точка на създаване на повече работни места и приходи в местния бизнес”, посочи кметът на Варна Иван Портних.

Туроператорите смятат, че субсидирането на чартъри ще е от полза не само през пролетта и есента, но и ще компенсира по-слаб сезон, като този.

Помощта първо трябва да се насочи към традиционните дестинации – Германия, Централна Европа и скандинавските страни, защото техният отлив оказва най-голямо влияние.