Общата позиция, която изграждаме по отношение на канадските визи с румънските ни колеги, е разбира се за падане на визите. Това написа на страницата си във Фейсбук министър-председателят Бойко Борисов.
„Ние сме в прекрасни отношения с държави като Канада и САЩ, но в същото време твърдо сме решени да защитим интересите и на българския, и на румънския народ за пътуване без визи в тези страни. Подготвяме съвместно писмо, поканили сме съответните отговорни лица, които да дойдат тук и да се запознаят с нашите шенгенски системи. Запознах румънските колеги с разговора ми преди дни с Мартин Шулц по тази тема”, пише Борисов.



„С приятелска Румъния имаме много честни, делови и близки отношения, поддържаме се по време на заседанията на Европейския съвет, обсъждали сме и ще обсъждаме много други теми, свързани с региона и сходните проблеми на страните ни. Сред въпросите, по които днес разговаряхме с румънския премиер Дачиан Чолош, бе изграждането на газовия интеконектор, който трябва да е готов до 3 месеца. 



Преди 2 дни в Букурещ подписахме договора за интерконектора и с румънския ми колега се разбрахме да наблюдаваме процесите по изграждането му, защото години наред имаше многократно спънки по тази тема, не знам защо, как и от кого”, пише премиерът.

Видеото може да видите ТУК!