Кметът на София Бойко Борисов информира днес председателя на ДАНС Петко Сертов за проблема с неизвозените битови отпадъци в столичните райони „Оборище”, „Възраждане”, „Средец” и „Триадица”.
Председателят на ДАНС пое ангажимент пред Бойко Борисов агенцията да извърши проверка дали масовото неявяване на работа на персонала на фирмите-концесионери не е предварително и умишлено организирано.  Борисов е заподозрял заговор ромите да не ходят на работа, а да им осигуряват работа по морето за по-високи заплати. Общината си е платила на концесионера да събира боклуците, но сметта оставала по улиците във въпросните столични квартали. Платили сме всичко, създали сме цялата организация. И концесионерът в един момент не му отиват работниците на работа, заяви кметът.  Той подозира, че това е нарочно и то точно в деня, когато излиза доклада на ЕК за България. "И сега са ми заснели някакъв джип, който минава и на кофите за боклук лепи „Гарантирано от ГЕРБ”. И номерцата на БСП и ДПС…На главата на софиянци…Искам да кажа, че нямаме абсолютно никаква вина. Всичко сме платили, чакаме концесионерът да си извози боклука", заяви Борисов. 
Директорът  на Столичния инспекторат Веска Георгиева и зам.-кметът по екологията Мария Бояджийска също обясниха, че "Новера" не могат да чистят пет централни столични района. Според тях  се търсят спешни варианти за "аварийната ситуация" и до четвъртък вечерта боклукът ще бъде извозен.  Работата ще бъде поета от четири други фирми, спешно са помолени от ръководството на общината да овладяват кризата. От "Новера" дали само устни гаранции, че ще подновят чистенето, но не уточнили кога.  Бояджийска заяви, че новите фирми ще бъдат наети по Закона за обществените поръчки. В последствие стана ясно, че ще минат без конкурс по процедурата за възлагане на малка обществена поръчка. Фирмите са "Екобулпак", "Екоресурс", "Алара" и "Унитрейд БГ". Част от плащанията ще бъдат извършени с глобата от 50 000 лева, която ще бъде наложена на "Новера". Очаква се нови глоби да бъдат наложени в края на тази седмица. /БЛИЦ