Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов направи горещ коментар на политическата ситуация у нас. От думите му стана ясно, че ще направи всичко възможно, за да може изборът на Радев за служебен премиер да се ограничи още. Причината - партия ГЕРБ да не бъде обвинена, че управлява по време на избори.

"Ние сме искали честни избори, когато някой си играе с машините или прави ала-бала, ние не можем да казваме ми, ми, ми...", каза Борисов.

Той коментира и преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ и разкри следното: "Не ГЕРБ са отговорни за провала на преговорите за съставяне на правителство.

Лист е листът, който ние внесохме за кандидат-министри. Лично ген. Атанасов искаше здравна министърка. Имаше ги министрите на листа, аз зачеркнах трима от нашите, на отбраната, енергетиката и електронното управление.

На лидерската среща дадох компромисите на Асен Василев, а на втората точка му казах, че, ако отговорът е "Не", как държаната да не се върне назад по важните теми".

"Три години отстъпление има за Еврозоната, сега спекулират с това", каза Борисов.

"Ако не беше жаждата за власт и то за МВР...ние имаме страх от това, тези хора незаконно арестуваха и имаха репресивния апарат и сме чувствителни, че не трябва целия апарат от МВР да е техен", поясни лидерът на ГЕРБ.

По думите му стана ясно, че ще се опитат да убедят Росен Желязков да не приема поста служебен премиер. Именно той е едно от десетте имена, от които президентът Румен Радев трябва да избира за временен министър-председател.

"Когато са мислили кой да бъде служебен премиер, може би и трите партии са мислили, че ще управляват вечно", заяви той и обясни, че единият вариант за премиер - Димитър Главчев, не го е виждал от 10 години.

"Ако в България всеки говори това, от което разбира... мога да ви говоря за геополитика, за много неща, от това разбирам най-много в България", каза председателят на ПГ на ГЕРБ.

"Аз от конституционно право не разбирам и не е редно да се правя, че разбирам. За геополитика мога да говоря колкото искате, аз съм най-компетентен в България.

Благодаря на Христо Иванов, че ми благодари за подкрепата за промените в Конституцията. Винаги съм го подкрепял", заяви още лидерът на ГЕРБ.

"Сега е времето да си решим регулаторите заедно и поправките по механизма. Нищо фатално не се е случило, просто ПП-ДБ няма да пътуват в чужбина", допълни още той.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук