Става въпрос за 7-годишен бюджет. Само напомням, че след като излиза Великобритания, ЕС губи едни от най-големите си платци и това означава, че с по-малко средства трябва да се направи бюджет.

Това заяви премиерът Бойко Борисов на извънредна пресконференция от Брюксел, след четвърти ден на преговори с европейските лидери. Срещите са посветени на бъдещия бюджет на Европейския съюз.

"Беше истинска война какво да бъде съотношението между грантове и заеми", призна той.

"На 390 паднаха грантовете, а на 360 заемите снощи в 24:00 часа българско време. Това бе решението ни", каза Борисов.

"Ходих до 11-ия етаж, напред назад, но се вкара точка 67, в която за първи път над 200 млн. евро ще бъдат дадени за изостаналите райони като България, Съотношението между грантове и заеми беше критично", каза той.

"Ще мина направо върху цифрите. Общ размер на многогдишната финансова рамка (МФР) ще бъде 1 трилион и 74 млрд. евро за следващите 7 години. Сиреч тука беше страшен баланс. За да остане таванът 750 млн. евро, което искаха южните държави, а другите държави искаха грантовете да не минат 400 млрд. се стигна до соломоновото решение 390 на 360. 

"Тези цифри са при положение, че нещата с К-19 не се усложнят. Тук трябва да кажа, че след многото ми призиви, президентът Макрон много ме подкрепи и даде за пример настояването ми", каза той.



ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!