Министър-председателят Бойко Борисов участва в консултативно заседание на Европейския съвет във връзка със заболяването COVID-19.

Заседанието започна в 18.00 часа българско време. Проведе се по видеовръзка.  Държавните и правителствени ръководители обмениха информация за ситуацията и за предприетите до момента мерки.

Целта е да бъде постигната по-тясна координация занапред и да бъдат определени общи мерки, както срещу разпространението на коронавируса, така и за справяне с неговите последици, включително за икономиката. 

Премиерът Бойко Борисов даде брифинг след участието си в заседанието на Европейския съвет, на който обяви за два нови случая на COVID-19. Те са открити в "Пирогов". 

Запитан дали "Пирогов" ще бъде под карантина заради двамата приети с коронавирус пациенти Борисов заяви, че тези хора не са пътували в чужбина. Проф. Мутафчийски ще се срещне с щаба и ще се съберат, ще предложат мерки за "Пирогов", заяви още премиерът. 

Разбра се кои са заразените с коронавирус в София, жената е в тежко състояние ВИДЕО

Най-големите институти в Европа, това, което се говори и се очаква 60-70 на сто от населението на Европа да прекара този вирус. Казвам това за някои, които казаха, че си измисляме. Не знам тези пхора имат ли съвест и реално мислене, че целият свят се тресе, борсите падат....има и петролна криза.

Кристин Лагард казва, че се задава не по-малка, а по-голяма рецесия от финансовата криза. Не си и представям такова падение, че някои говорят, че си измисляме", заяви още Борисов.

Лидерите се изказаха за солидарност, но аз казах, че такава не виждам за медицински оборудвания. Големи компании печелят поръчките и сега казват, че не могат да ги доставят.

Считам за своевременна мярка и да благодаря на индустрията, защото в момента се пробват и тестват скроени облекла, които ще минат тестовете във ВМА. Надявам се да имаме надежден сертификат, че това е, което ни трябва. Маските, които са договорени, са платени и утре трябва да се разпределят, обясни Борисов.

Вирусът сега се разпространява из цяла Европа, маските не го хващат и това, което можем, е да се опитаме да го ограничаваме. Трябва да има дистанция един от друг, да се избягва движение, контакти, да се ограничат и пътувания в чужбина, заяви премиерът. 

За да имаме оптимизъм след това съвещание на лидерите на ЕС се взеха решения и можем да разчитаме на 25 милиарда евро общо за държавите-членки, като големите фирми ще бъдат стимулирани финансово и да започнат масово производство на аспиратори, посочи Борисов.

Въпрос на чест е да се намери ваксина, имаме българска компания, която е много напред, в САЩ провеждат изследване. Чест за всяка държава и научен потенциал е това. Дай, Боже, в следващите месеци да се намери лекарство.

Защото каквото и да правим, не можем да затворим градския транспорт. Всички държави поставиха въпроси за туризма.

Румъния затваря училища, Гърция също взима мерки.

На днешното заседание на Европейския съвет, което се проведе на видеоконферентна връзка, се взе решение 10 здравни специалисти от ЕС да предложат до понеделник на всички страни общ пакет от мерки срещу разпространението на вируса. 

Според мен мерките трябва да останат валидни и за Западните Балкани. Ние сме обградени от тях  и не можем да не обърнем внимание за тяхното здраве, посочи още премиерът.

За понеделник се договорихме с Урсула да са готови с обществените поръчки, държавната помощ и правилата да се променят, за да може парите, които се отпускат, да отидат веднага до най-застрашените, заяви премиерът.  

Днес самолетът от Израел си дойде с 6 пътници. Коя компания ще издържи така?, попита реторично Борисов, който обяви, че авиокомпаниите са най-засегнати в момента. 

Няма мярка, която я има в Европа и да не е направена, дори някои държави започват доста по-късно да прилагат мерки.  До понеделник искаме общи мерки за европейския съюз, това, което очакват пазарите, са мигновени действия на ЕК. Истинската опасност е за бабите и дядовците, за такива като нас, ние се опитваме два пазим децата, а правим уязвими възрастните хора, посочи той. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!