Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов дава извънреден брифинг в централата на ГЕРБ, на която информира медиите как вървят преговорите.

На пресконференцията присъстват още Теменужка Петкова, Деница Сачева и Рая Назарян. 

"За съжаление, не получаваме това, което ние наричаме "споделена отговорност. Група партии, които се чудят как да си спасят затихващите функции, искат на гърба на държавата и на ГЕРБ да се упражняват, не искайки да разберат какво искат българите. Българите искат една широка коалиционна формула, за да се стабилизира държавата. 

В същото време най-стабилното, което би било и което ние наричаме евроатлантическо мнозинство, е между първите три партии, както беше досега. 

Днес разбираме, че уплашени, отчаяни от резултатите си, много колеги искат да има управление и ГЕРБ да понесе цялата отговорност, хаос последните 3 години на редовни кабинети и служебни правителства. Ако държавата беше в добро състояние, щяха да се избият кой да управлява", заяви Борисов. 

"Колегите от ПП-ДБ не искат да ни се реваншират, че една година с един министър крепихме тази сглобка. Независимо, че самите те виждат, че в Европа нашите семейства са заедно. Нищо от това не се зачита!

От някаква гора казват, че ще има реванш. Реваншът беше сега, сега вие трябва да се реванширате, ако искате, разбира се. Ние няма по никакъв начин да ви доставим удоволствието и да ви дадем възможност да действате на наш гръб

Няма да ви забравя билбордовете, няма да ги накарам да оживеят тези билбордове. Няма! Съжалявам, колегите от ДПС се държаха отговорност, но ние от първия ден сме казали, че само с ДПС и някакви подкрепи - това е нестабилно, това не е за дълъг период от време...

Ще изкарат ваканцията, ще отидат да се покъпят и септември ще дойдат и ще ни намират кусур за това, че оправяме техния хаос", ядоса се лидерът на ГЕРБ. 

"Благодаря на колегите, които участваха на преговорите. Напомням, че няма да съм аз премиер. Истинският реванш на ГЕРБ е, когато аз съм премиер. За да има споделена отговорност, направихме това. 

Отнасям се с голямо уважение към колегата Марков и зачитам неговите 100 000 гласа, но ние сме избрали, вие сте дали мандат на хората до мен да преговарят. Бих се срещнал с всеки след това, за да уточним, ако има някакви детайли или да говорим за министри, за комисии...

Да ни се дават 100 дни и после всички да се дръпнат - това го гледахме от ИТН, когато напусна четворната коалиция, гледахме го и от другите. Не мисля, че има смисъл да си го причиним", подчерта той. 

"Договорки извън преговорния екип не правим. И не се договаряме", отсече Бойко Борисов. 

"Към днешна дата съставяне на правителство не е възможно. Утре ще предложим Рая за председател на парламента и най-спокойно ще чакаме гласуване. От гласуването ще стане ясно дали изобщо ще продължим да преговаряме.

Зная партията какво иска, разкъсахме се по време на кампанията. Но от 69 имаме с един депутат по-малко. С 68 от 240 с толкова безотговорна политическа класа е самоубийство за всеки един, който и да е.

Ако иска да го направим това ритуално всички. Считат, че отивайки на седми избори, ще си вдигнат резултата. Не виждам как. Заклинанията им, че Борисов и Пеевски ще управляват, е кауза пердута. Това няма да се случи!", заяви Борисов. 

"С 68 депутата не виждам как. Ако има отговорни хора, които да поставят на първо място държавата, има как. Години наред сме носили отговорност за тази държава. Няма да им позволя да се покатерят нито на ГЕРБ, нито на мен", отсече той.