Започваме. Това написа на страницата си във Фейсбук премиерът Бойко Борисов и публикува две снимки, маркирайки началото на програмата на официалната си визита в САЩ. Моменти по-късно премиерът се включи на живо във Фейсбук, показвайки как пътува към мемориала "Арлингтън".



Премиерът Бойко Борисов там участва в церемония по поднасяне на венец на Мемориала на незнайния воин в Националния гробищен парк "Арлингтън".  
 



С 21 топовни салюта бе посрещнат българският министър-председател Бойко Борисов и водената от него делегация.

В началото на церемонията по полагането на венци на на Мемориала на незнайния воин в Националния гробищен парк "Арлингтън" с всички почести бяха изсвирени химните на България и САЩ. 

Церемонията с топовните салюти е чест, която се оказва само на държавни и правителствени ръководители. В тържествената част на събитието участваха близо 400 войници от всички подразделения на американските въоръжени сили.

„Тук, на това място, човек най-много се сеща за това, колко е ценен мирът“, отбеляза премиерът Борисов.

След това премиерът участва в специална обиколка на "Арлингтън", по време на която специален гид му разказа историята на едно от най-светите места в САЩ.

Българският премиер подари на музея на Националния гробищен парк кортик с образа на Св. Георги.


Снимка: Труд


Снимка: Труд


Снимка: Труд



Арлингтънското национално гробище, разположено близо до Пентагона, е най-святото военно гробище в страната.

Там на земята са предадени останките на над 300 хиляди души, от редници до генерали и президенти, стотици ветерани от всички американски войни от Революцията насам.

В "Арлингтън" почиват и тленните останки на част от жертвите от полет 77, врязъл се в Пентагона на 11 септември 2001 година.

В парцел 60 са гробовете на няколкостотин американски военни, паднали в конфликтите в Ирак и Афганистан.

Премиерът потегли за участие в планираните мероприятия с автомобил "Шевролет Събърбан", обозначен с българското и американското знаме.



Моделът е сред топ колите на Дженеръл Мотърс и с бронираната му версия оперират Secret Service при обслужването на президента на Съединените щати. 

Във Вашингтон българският министър-председател ще се срещне с президента на Международния републикански институт Даниел Туининг и вицепрезидента на Националния демократически институт Шари Браян.

Българският премиер ще проведе и среща с представители на американския бизнес в сградата на Американската търговско-промишлена палата.

В 21:00 часа Борисов ще разговаря и с американския президент Доналд Тръмп. 

Това е ключова стъпка за задълбочаването на стратегическото партньорство между двете държави.

България и САЩ са съюзници и стратегически партньори и страната ни има интерес да надгражда сътрудничеството в редица сфери като сигурност и отбрана, енергетика, борба срещу тероризма, образование и наука, връзки между народите.

В българската делегация са вицепремиерът Томислав Дончев, вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, министърът на финансите Владислав Горанов и министърът на икономиката Емил Караниколов.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!