Борисов с разпореждане от Брюксел за карантината и учебните занятия при К-19

Носенето на маски не предпазва напълно, но концентрацията на вируса е по-малък, отбеляза премиерът

Над 120 000 лева на ден харчим за тестове, карантината да се намали на 10 дни. Това коментира премиерът Бойко Борисов преди втория ден от заседанието на Европейския съвет в Брюксел.
 
Относно пандемията от COVID-19, Борисов заяви, че най–после ЕС има общ план за действие, изработен от ЕК. Той похвали еврокомисията, която този път се била потрудила доста, но не пропусна да отбележи, че сме закъснели с плана.

Борисов отбеляза, че това е трябва да бъде факт още юли месец, а не сега различните държави да предприемат "панически действия", което паникьосвало останалите и водело до разнородни мерки. Така например едни обявявали извънредно положение, трети пък затваряли ресторанти и кафенета. 

"Единственото което мога да обобщя, носенето на маски не предпазва напълно, но концентрацията на вируса е по-малък. Доказано че маската предпазва, макар и не напълно. Второто важно е спазването дистанция, третото - дезинфекцията", каза Борисов.

От думите му стана ясно, че сутринта е разговарял с просветния и здравния министър, като е разпоредил децата да ходят на училище и да намалят карантината на 10 дни, като отново препоръча да се спазва дистанция.

Премиерът призова да се спазват мерките в заповедите на здравния министър и уточни, че именно така няма да се налага други.

Така в ресторанти и дискотеки да се спазвало дистанция, същото и в училищата. Борисов подчерта, че децата трябва да ходят на училище, защото иначе нанасяне вреда върху психическото им здраве.

От думите му стана ясно, че сутринта е разговарял с просветния и здравния министър, като е разпоредил децата да ходят на училище и да намалят карантината на 10 дни, като отново препоръча да се спазва дистанция.

Борисов коментира и зелената сделка. Той изрази мнение, че това е проблем за България и още няколко държави като Полша и Чехия, които имат този ресурс като въглищата и го използват активно. Определи съвета като тежък, но той трябвало да бъде подготовка за декември месец, когато трябвало да се вземе окончателното решение.

Премиерът каза още, че искането е за 60 % намаление на вредните емисии, но Съвета ще върви към намаляване с  55 % до 2030 година. По думите му именно затова много бързо различните страни трябва да намерят алтернатива.

"Много работа  ни чака в България по зелената сделка и то без популизъм", изтъкна Борисов и поясни, че трябва да има свиване на вредните емисии и даде да се разбере, че има различни варианти за това. "Дали от вредните емисии на автомобилите,от централите или други сектори на икономиката", каза той.

Накрая поясни, че във втория ден от заседанието на Съвета ще обсъждат отношенията с Африка, тези между Кипър и Турция, както и казуса с Алексей Навални.