Гост на конференцията на ГЕРБ бе кметът на Щутгарт д-р Волфганг Шустер, който също разкритикува българската държава, че не усвоява правилно евросубсидиите, които потъват по “тъмни” канали.
“Големите европейски държави очакват борбата с корупцията и усвояването на еврофондовете да става от хора, на които може да се има доверие”, заяви кметът на София и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. Тези думи той изрече, след като откри конференция на политическата партия. На форума присъстваха кметове и лидери на различни организации към ГЕРБ от цялата страна, съобщи “Дарик радио”. Анализ на ситуацията в страната направи и кметът на Щутгарт д-р Волфганг Шустер, който беше специален гост на срещата. Той отправи обвинения към българската държава за неправилно усвояване на евросубсидиите и за „потъването” на парите по различни „тъмни” канали.

По този повод, Борисов коментира, че страната няма да получава подобни субсидии, но ще плаща и глоби, ако това правителство продължи да управлява. „Ние нищо не усвояваме. Договорите, които подписват в момента, при липсата на Закон за конфликт на интереси, ще бъдат обявени след това за не такива, каквито Брюксел разрешава да бъдат подписани, и ще платим и глоби”, коментира Борисов.

По повод искането на премиера Сергей Станишев да внася евроексперти, които да помагат в управлението на страната, Борисов цитира статията в списание „Икономист”, в която изказването на Станишев е определено като неоколониализъм. „Трябва да се търси разлика. Начинът, по който се използват и експертите, и помощта на всички европейски държави, времето за подготовка и когато те помагат, преди да дойде едно правителство, това, което г-н Станишев в последния месец на своето управление признава за провал на неговите експерти, че ги няма и иска да ги внесе от чужбина”, каза още Борисов.

Във връзка с изказването на лидера на СДС Мартин Димитров, че ГЕРБ не може да състави кабинет без коалиция, столичният кмет призова всеки да се грижи за своята партия: Цялото ми уважение към лидерите на останалите партии в център-дясно. Истински се надявам да се представят прекрасно на изборите и веднага след изборите ги чакам за среща. /БЛИЦ