Борисов: Ще положим огромни усилия да извадим Черно море от зоните на конфликти

Зоната трябва да е на транспортни коридори, на добиви на газ и нефт, на туризъм, заяви премиерът

Искаме Черно море да бъде зона на транспортни коридори, на добиви на газ и нефт, на туризъм. Държавата ще положи огромни усилия Черно море да се изключи от зоните на конфликти, заяви в Бургас министър-председателят Бойко Борисов.

„Когато говорим за демилитаризацията, разбираме, че това е много тежък процес, много бавен, много труден. Снощи надълго си говорихме с министъра на отбраната и с генералите, че искаме Черно море да бъде зона на транспортни коридори, на добиви на газ и нефт, на туризъм. Вече над 50 % операторите отчитат ръст на туристите през този сезон. Искаме да генерирам финанси, които да осигуряват благосъстоянието на българските граждани, защото те са най-бедни в Европа, а това е начин да се изкарват пари ,да влизат в бюджета и от там да се преразпределят”, каза още Борисов, цитиран от „Фокус”.
 
„Ще участваме в този процес много активно и се надявам да ни чуят”, каза още той.
 
Борисов бе категоричен, че няма разминаване в неговото мнение и това на министъра на отбраната Николай Ненчев за процеса на демилитаризация. Премиерът обясни, че целта на демилитаризацията е да се намали струпването на оръжието. „ Това е една доктрина, която десетилетия съществува и има пикове и падове”, каза още Борисов. В момента с разноски на държавата се лекуват украински войници, пострадали от войната с Русия. „ Осъдихме това, което стана в Крим и в Украйна”, заяви Борисов.