Вълненията в ГЕРБ са сериозни ден преди Националното събрание на управляващата партия, което ще се проведе на 7 юли (неделя). Причината – очакванията за чистки. Ръководствата на ГЕРБ са изправени на нокти, защото се очаква част от местните шефове да се разделят с постовете си, пише "Труд".

Още след евровота през май лидерът на партията и премиер Бойко Борисов предупреди от Брюксел, че някои структурище бъдат реформировани, а в други “ще изчисти всичко до корен”. Тогава за пример бяха дадени структурите в Добрич и Плевен, където резултатите на евровота се оказаха срамни. Същото е и положението в Ямбол. На тези места БСП имат повече гласове от ГЕРБ. От конгреса в неделя се очакват чистки и по още една линия – тази на Цветан Цветанов. 

Досега освен за спец по изборите той минаваше и за повелител на структурите, и за основен кадровик. След “Апартаментгейт” Цветанов бе отстранен от всички партийни постове, а свързаните с него местни шефове в ГЕРБ се притесниха за позициите си. Висшият орган на ГЕРБ предстои да увеличи и правомощията на Изпълнителната комисия и да прекрати практиката кметове и областни управители да са и партийни шефове.

Най-голяма е интригата кои кметове на ГЕРБ са сигурни за пореден мандат и кои отпадат от играта. Конгресът най-вероятно ще даде знаци и в тази посока. Според Устава на ПП ГЕРБ Национално събрание, каквото ще бъде свикано в неделя, се организира “най-малко веднъж на четири години”. Последното издание на върховния орган на партията бе през ноември 2017 година. Проучване сред депутатите, преди заседанието на петия конгрес установи, че най-притеснени са хората на Цветан Цветанов. Един от тях е Пламен Нунев, който заема поста на зам.-председател в Изпълнителната комисия на ГЕРБ. Отстраняването му от поста ще бъде знак, че и хората на Цветанов си тръгват от централното ръководство на партията.

В Изпълнителната комисия вече има едно овакантено място – на доскорошни шеф на кабинета на премиера Бойко Борисов – Румяна Бъчварова. Любопитно е дали позицията ще бъде заета от наследничката на Бъчварова на този пост – Деница Желева, илище бъде предпочетена знакова партийна фигура. Показателно ще бъде и койще оглави предизборния щаб за предстоящите местни избори. Интересно е и дали вицепремиерът Томислав Донев ще се сдобие с нови партийни правомощия, каквито той отдавна желае, въпреки че в петък самият той съобщи, че няма как да поеме Предизборния щаб на ГЕРБ. “Няма как да се случи и е несъвместимо с функциите, които изпълнявам в Министерския съвет”, заяви Дончев.

Той уточни, че на предстоящото национално събрание на ГЕРБ в неделя ще има промени в устава за намаляване на зам.-председателите на партията на двама и за създаване на комисия по етика. Дончев обясни, че комисията по етика ще следи не само за вътрешнопартийната дисциплина, а и всеки член, особено този, който е на ръководна позиция, да има поведение, което да бъде в рамките на обществените очаквания и да бъде съответстващо на целите и ценностите на партията. На въпрос дали бившият зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов вече липсва като организатор в партията, Дончев коментира, че “организацията в ГЕРБ е на ниво, а иначе липсата е емоционална категория и всеки трябва да отговаря за себе си”.

Очаква се по време на петия Конгрес на ГЕРБ Борисов да постави пред актива задачата за спечелването на местните избори и да даде ясен знак, че от представянето на този вот зависи партийното бъдеще на ръководствата в страната. Засега безспорни изглеждат кметовете на София и Бургас – Йорданка Фандъкова и Димитър Николов, които са и заместници на Борисов в структурата на ГЕРБ. Те не са разочаровали лидера на ГЕРБ, при мнозина от останалите съществуват доста въпросителни. Един от въпросите, които стоят пред актива на ГЕРБ е дали Борисов ще тръгне да обновява и кметовете, както и колко от досегашните градоначалницище се сбогуват с постовете си.

Надпревара

Градоначалници с предимство

Кметовете на Благоевград, Шумен, Търговище, Бургас и Варна имат уверение да се борят за нов мандат на предстоящите през есента местни избори, показа проучване на “Труд”. Градоначалникът на Велико Търново Даниел Панов също е сред тях, въпреки че усилено се говори, че е в немилост пред лидера на ГЕРБ Бойко Борисов заради близкото си сътрудничество с Цветан Цветанов. Положението в Добрич също е напечено след победата на БСП на евровота. Областният координатор и депутат Пламен Манушев веднага обяви готовност да подаде оставка, ако лидерът я поиска. Това не се случи, но в местните структури се говори, че предстои рокада. Първи в Пловдив, но със спад в доверието

Минус 12 393 гласа спрямо предишния евровот.

ГЕРБ беше първа политическа сила в Пловдив и на последните европейски избори, но инкасира загуба от 12 393 гласа спрямо предишния евровот. Независимо от спада в доверието в деня след евровота местният лидер на ГЕРБ и кмет на Пловдив Иван Тотев демонстрира поведение в стила “Българи юнаци”. И се похвали, че се е чул няколко пъти във вечерта на изборите с лидера Бойко Борисов, който бил много доволен от резултатите в Пловдив. Дали е точно такa, не е ясно, защото отношенията между двамата са сложни.

Тотев е от първенците в лагера на разжалвания Цветан Цветанов и за никого не е тайна, че човекът на Борисов в Пловдив е областният управител Здравко Димитров. Ако Борисов реализира идеята си местните лидери на ГЕРБ да не са и кметове, главата на Тотев като партиен началник едва лище хвръкне точно сега. Той по-скоро няма да е отново кандидат за кмет на втория по големина и твърде важен за дясното град. Партийните постове са нещо временно принципно, а в партия като ГЕРБ са въпрос на едно слизане от джипа за съответното съобщение.

Астрологът Светлана Тилкова-Алена специално за „Труд“: Неслучайно срещата е ден преди Ретроградния Меркурий

Чистката е задължителна заради самозабрава

Денят за Националното събрание е избран подходящо и помага за направата на полезен анализ, обсъждане на допуснатите грешки и отстраняването им, за оценка след евровота. Кармичната разплата ще е между тези, които се изявяват като водачи, но без да имат делегирани правомощия, а и качества и пречат на останалите да представят достойно партията през обществото. Слънцето в Рак и асцедентът в Дева в 12.00 ч. – началото на форума, е знак за преподреждане на лидерските позиции в партията и промяна на формата, както в нейната сърцевина, така и по места. Номерологичните характеристики на часа на началото на форума и броят на присъстващите дават шанс за успешни разговори и решения, взети с разум, а не във властта на емоцията.


Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е в лична година на ежедневни трудности, които успешно преодолява чрез натрупания опит. Юли изисква от него да се остави на течението, но без да е инертен, да не застава срещу самия себе си, да е краен, но да поднася решенията си с такт и умереност, за да не изпада в противоречие с изискването на Юпитер и вибрация 3 и не бъде наранен заради необмислени, емоционално избликнали слова. Денят 7 юли 2019 г. го зарежда с емоция, която трудно ще прикрива. Няма да му бъде лесно на премиера Борисов, но след неделя Съдбата ще го възнагради с нови победи и успехи. Управляващите са избрали да направят Националното събрание ден преди Ретроградния Меркурий. Това не е случайно. Бойко Борисов е един политиците, които съобразяват работата си, когато е възможно с ретроградното движение на Меркурий, планетата управител на неговия знак, затова и има подкрепата є дори в обречени, според мнозина, ситуации. В реда на нещата е конференцията да бъда проведена преди началото на ретроградното движение на Меркурий, особено след като през този месец сме повлияни от ретроградното движение на цели пет планети. Можем да поздравим премиера за решението да свика събранието ден преди поредната ретроградност на Меркурий и да получи очакваното, вместо след това да сърба попарата на неволите, които ще се стоварят на партията. Партийното прочистване ще се случи. Време му е! Въпреки че избирателите дадоха първенство на ГЕРБ на евровота, партията се оказа големият губещ. От практически възможните и реално очаквани 8 мандата два бяха загубени заради срива на доверие в партията, резултат от скандали. От огромно значение е да бъде възстановено вътрешнопартийното доверие в партията, за да бъде завишено и доверието сред избирателите преди изборите за местна власт. А дали на конференцията или след това, чистката е задължителна заради неспазване устава на партията, заради лично облагодетелстване и немарливост при изпълнение на делегираните отговорности, заради самозабрава и злоупотреба с власт, особено на средните и ниски нива в ГЕРБ. Съгласно композитната карта, съчетание на рождената на Борисов и денят на конференцията очаквам да бъде взето решение за намаляване на хората, застанали на управленски позиции, за да може отговорностите да бъдат разпределени между доказаните лидерски фигури в партията. Много е рано да бъда категорична кой от големите кметове ще запази поста и кой не, защото не знаем датата на изборите за местна власт. Точният отговор е следствие от датите на раждане на всички предложени кметове, астрологично композирани спрямо изборния ден. Отсега мога да кажа, че старият нов кмет на София е Йорданка Фандъкова, а на Бургас – Димитър Николов.