Категорични сме, че военната операция трябва да спре. Рискът от хуманитарна криза е много голям. Възникне ли хуманитарна криза, мигрантите ще дойдат. Това заяви пред журналисти след срещата си с президента Румен Радев министър-председателя Бойко Борисов.
 
„Настояваме да бъдат прекратени военните действия. Само дипломацията може да реши този конфликт. Отчетохме, че мерките ни към този момент работят идеално и имат нула миграция.

Що се касае до извънредни ситуации, които могат да дойдат – поровели сме учения, имаме разработени планове.

С президента обсъдихме и защитата ни на сухопътните граници. Беше много полезна среща”, обобщи премиерът.  

„Външните министри вече го решиха. Над 5 млрд. стокооборот с Турция имаме. При едни санкции, ще загубим милиарди. Надявам се дипломацията и обединените усилия на всички да даде резултат. Да не забравяме, че Турция е държава член на НАТРО и може да иска задействане на член 5-и. Тогава ще стане много интересно.

Те официално говорят за това”, заяви Борисов.

„200 000 мигранти, ако влязат в България, не зная какво ще се случи със страната. Ако влязат в Странджа, не искам да се ангажирам с резултата”, посочи той.

„Ние спазваме всички нормативни актове и участваме активно в правенето на политика и на НАТО и на ЕС, и искаме конфликтът да свърши незабавно”, подчерта Борисов.


 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ