Борисов тревожно: 200 000 мигранти, ако влязат в България, не зная какво ще се случи със страната

Настояваме да бъдат прекратени военните действия. Само дипломацията може да реши този конфликт, заяви той

Категорични сме, че военната операция трябва да спре. Рискът от хуманитарна криза е много голям. Възникне ли хуманитарна криза, мигрантите ще дойдат. Това заяви пред журналисти след срещата си с президента Румен Радев министър-председателя Бойко Борисов.
 
„Настояваме да бъдат прекратени военните действия. Само дипломацията може да реши този конфликт. Отчетохме, че мерките ни към този момент работят идеално и имат нула миграция.

Що се касае до извънредни ситуации, които могат да дойдат – поровели сме учения, имаме разработени планове.

С президента обсъдихме и защитата ни на сухопътните граници. Беше много полезна среща”, обобщи премиерът.  

„Външните министри вече го решиха. Над 5 млрд. стокооборот с Турция имаме. При едни санкции, ще загубим милиарди. Надявам се дипломацията и обединените усилия на всички да даде резултат. Да не забравяме, че Турция е държава член на НАТРО и може да иска задействане на член 5-и. Тогава ще стане много интересно.

Те официално говорят за това”, заяви Борисов.

„200 000 мигранти, ако влязат в България, не зная какво ще се случи със страната. Ако влязат в Странджа, не искам да се ангажирам с резултата”, посочи той.

„Ние спазваме всички нормативни актове и участваме активно в правенето на политика и на НАТО и на ЕС, и искаме конфликтът да свърши незабавно”, подчерта Борисов.


 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ