Борисов: Участвал съм във Възродителния процес, не се срамувам

Опасенията на неформалния лидер на ГЕРБ Бойко Борисов за терористични актове, ако ДПС напусне властта се обосновавали на изнесените данни за тефтерчето на покойния секретар на канцеларията на Ахмед Доган - Ахмед Емин, в което той казвал, че има среди в ДПС, които искат да върнат България през 1985 година. Това Борисов заяви пред Нова телевизия.

Борисов призна, че е участвал във Възродителния процес през 1985-1989 година в Дулово и Каолиново, като е командвал батальон в МВР, който опазвал реколтата и реда. Нямал обаче награда от това време, защото големите началници ги получавали. Когато се прибрах у дома казах на майка ми, че това, което видях там никога повече не искам да го виждам в България - насилие и от двете страни.  Не мога да кажа, че съжаляввам и да се извинявам за постъпките си тогава. Може би тогава се е усетило, че има влияние на съседни служби. Ние тогава сме се разминали с едно Косово, за това съм против етническите партии. Ако ДПС загуби изборите могат да го приемат като насилие и да предприемат интервенция. Държавата е абдикирала от тези райони, там се говори само на турски, каза Борисов. Той изрази убеждението, че в България действа ислямисткия фундаментализъм. Дестабилизацията на страната много лесно може да стане. Формулата е максимално мохамеданите да се вкарват във властт, но не на етническа основа, а на базата на професионализма, каза Борисов. Не мога да кажа, че с Доган можем да седнем на една маса и да управляваме, допълни той. Изказването си за дестабилизацията, ако ДПС излезе от властта Борисов изказвал и на основата на изказвания на премиера и на президента, които твърдяли много преди него, че е създаден най-добрия етнически модел, който осигурява етническия мир с участието на ДПС във властта. Не разбирам защо като те казват това нещо много анализатори не са го чули. Борисов атакува и тезата на президента през 1990-1997 година Желю Желев, че щом България е в ЕС и НАТО това не може да се случи, защото и Кипър била в НАТО, но разделителната линия на гърци и мюсюлмани там е поставена. Той попита и откъде са дошли средствата за построяването през последните години на 1500 джамии.
Борисов категорично се разграничи от Сезгин Мюмюн, който поиска  автономия  за помашката общност в България. Той посочи, че една от основните причини е скандала с писмото за финансиране на Атака от ДПС, което Мюмюн твърдял, че е оригинал, но още тогава Борисов не му повярвал. Освен това се представял в смесените райони и като човек на Борисов. /БЛИЦ