България е единствената държава, в която хората продължават да си мислят, че пандемия няма. Това се внушава, това се нагнетява, това се обяснява. Това заяви във Фейсбук министър-председателят Бойко Борисов.

„Много ни упрекваха за твърдите мерки, които въведохме. Но виждате – за една седмица станахме втори. Бяхме най-добрите в Европа, сега сме след Швеция по брой на заразените. Имало ли е смисъл да държим мерките? Имало ли е смисъл да се носят маски, да се спазва дистанция?”, попита премиерът.  

„Много хора ми се разсърдиха тогава, но числата тогава бяха 10-12. Сега са 200-300. Цялото общество така беше облъчено, че аз, Мутафчийски, Щаба да бъдем едва ли не лоши хора, които стоят и тормозят хората.

Виждате какво се случва сега. Защо връщат маските във Франция? Австрия защо продължава да държи толкова строго?

Според мен е редно да се направи една кръгла маса на медиците пред медиите и да обяснят на обществото до какво води всичко това и докъде ще стигне. Истински се надявам медицинските светила да излязат и да кажат по единия или по другия модел сме действали по-правилно. Защото една след друга държавите ни слагат в червените зони”, каза още той.

В тази връзка той коментира и протестите в страната, на които присъстват много млади хора, някои от които пристигнали от чужбина.

„За наша радост, демокрацията е дала възможност на част от протестиращите да учат в чужбина. Скоро гледах едно от децата, за огромно съжаление... Проверката по случая ще завърши вторник-сряда най-късно.
 
Горчиво съжалявам. Никога това не е било толерирано от нас. Неговият дядо комунист не е дал възможност някога ние да учим в Брюксел, Хага и където и да било.

Измама със стара снимка на бит от футболни фенове! Уж бил студентът от Хага! Вижте доказателствата

На тяхната възраст ни караха, когато имаше авария в Чернобил и се стелеше радиоактивен прах, да маршируваме на манифестации с червени връзки. Тази демокрация им даде възможност да отидат да учат, да работят, да пътуват, да видят света”, посочи той.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!