Борисов за спрения газ: Ако бях премиер, още днес щях да звънна на Путин и да му кажа... БЛИЦ TV

Виктор Николаев ми напълни душата - поне да бяхме ястреби, поне парламентът да беше приел и да прати военна помощ на Украйна, а ние гълъбчета, каза лидерът на ГЕРБ

Българите избраха в най-тежкото време най-некомпетентните хора. Помните ли когато ви показвах десетки компресори? Тогава ги подменихме с най-мощните, за да може да вкарваме от Турция, от Гърция. 100% диверсификация. 

Това заяви бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов от Приморско по темата за спрения от Русия газ за България.

"На 31 декември трябваше да е готова гръцката връзка. Тези некомпетентни хора попаднаха случайно във властта и българите ще платят страховити цени", каза още Борисов. 

"Помните ли на 1-и януари, че бях на Петрич и пуснахме американска газ от Гърция за България. Днес можем да взимаме газ от всякъде, пълна диверсификация. Но трябваше да има мислещ министър, но когато прякорът му е кешът, не е отишъл да си резервира капацитет", каза той.

"Българи, грабят ни страховито, вече усещате цената на тока. Само в България днес е спрян газът на 100% Страната не е застрашена от енергийна криза, а от Кирил Петков и компания", заяви експремиерът. 

Ако имаше резервиран капацитет, сега щяхме да си вкарваме от Гърция", каза Борисов. 

"Газпром" днес ясно им казаха - всички държави плащат долари. Ама нашите ги мързеше и обикалят по света, вместо да си направят сметка и нямаше да има проблеми. Виктор Николаев ми напълни душата - поне да бяхме ястреби, поне парламентът да беше приел и да прати военна помощ на Украйна, а ние гълъбчета. Хем не приехме да им дадем помощ, хем ни санкционираха", каза Борисов.

По думите му всички ще платим за това, че сме докарали "Промяната". "Полезен ход е незабавно да си отиват и да застане компетентен човек, който да реши днес въпросите", каза той.

Какво направиха тези за три месеца, на нас ни искаха оставката на 13-тата година. Българите трябва да знаят, че ако днес управлявахме ние, токът щеше да се вдигне с 2-3 стотинки, а сега знаете с колко е по-скъп. Газът нямаше да му дам да помръдне", категоричен е Борисов. 

Той обясни, че е направил 5 връзки на Балкански поток. "Щях да кажа - Другарю Путин, искаш да плащаме такъв скъп ток, а нали сме приятели. Когато става въпрос за бизнес, така се казва. Трябват опитни хора. Виждате Ердоган как си играе - дава оръжие, маха санкциите", каза Борисов. 

Според него най-лошото за България е било, че толкова бързо сме се сринали:

"Хората ме спират по улиците и ми казват да се връщаме, защото тези са съсипали всичко", каза той.

"Ако при Добрев беше станало такова нещо, нямаше да има време да си събере багажа от министерството. Министърът на културата пък сега си ходи с Асен Василев на спа. Няма лошо, прекрасно, ама не сега", каза Борисов. 

По думите му не му отива да говори за предсрочни избори, защото машините пак ще бъдат манипулирани.

"На мен държавната пара много ми свиди. Пак 50 млн. за избори", каза още той. По думите му е грехота пак да се ходи на избори.

"ГЕРБ им е виновен, че какво? Не са си платили сметката?", запита Борисов. 

Виждам най-сетне президентът Радев, това, което ни доведе и натресе, да си го отзове и да събере политическата класа. Да постави задача да се решат проблемите", каза Борисов.