"С четири милиарда и половина ще помогнем на българската икономика", това заяви финансовият министър Владислав Горанов на извънреден брифинг в Министерския съвет.

Горанов представи нови варианти за помощ на бизнеса. Целта - преодоляване на икономическата криза. 

"Първата мярка е свързана с програмата през ББР за отпускане на безлихвени кредити до 4 500 лева", поясни финансовият министър.

"Вторият инструмент е кредити за осигуряване на ликвидност на малки и средни предприятия", допълни Горанов и поясни, че срокът за кандидатстване за тази програма е до края на 2020 година.

"Инструмент за капиталови инвестиции отново чрез Фонда на фондовете. Той е насочен към компании, които ще възстановят икономиката ни след края на пандемията. Инвестицията е около 800 хиляди лева", каза финансовият министър, който поясни, че това не е нова мярка, но е изключително атрактивна в момента.

"Виждате, че ресурсите, които предприемаме са в порядъка на милиарди и се надяваме максимално бързо да достигнат до бенефициентите. До дни ще има и по-подробни информационни материали като клипове", увери Горанов.

"Помислете тези, медии, който се ангажират да разпространяват тези клипове, да подпомогнем и тях", пък заяви премиерът Бойко Борисов, който също е на пресконференцията.


Той благодари на служителите на МВР, който са на първа линия по време на извънредното положение и обеща, че на всеки ще бъдат дадени допълнително по 650 лева. Премиерът обясни, че с около 10 милиона ще бъдат наградени полицаите, а изплащането ще започне още от днес.

"Дай Боже след 13 май да мине всичко. От вчера до днес имаме пет облекчени", категоричен бе министър-председателят.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Публикувахте от Blitz.bg в Вторник, 21 април 2020 г.