Боян Дуранкев с мощна атака срещу Елена Йончева (ВИДЕО)

За корупцията трябва гилотина

Учудващо е защо толкова хора тълкуват от политици, че се раздвоява левия електорат. Тълкува се, че електората е глупав, не разбира разликата и не прави разлика между Коалиция за България – нашата коалиция и Коалиция БСП за България. Разликата е пределно ясна. Между другото вътре има и различни листи. Ако беше едно и също, нямаше да има разлика, но има учудваща разлика.

Това заяви в ефира на предаването кандидатът за евродепутата на партия АБВ проф. Боян Дуранкев в ефира на предаването ”Офанзива с Любо Огнянов” по Канал 3.

Аз съм на една доста добра възраст – напреднала е би било редна на тези години да стоя някъде с приятели и да пия кафе или ракия. Разбира се, че не можем да си позволим подобно нещо по няколко причини: Първо – не виждаме добри решения за по-добро бъдеще на нашите деца и нашите внуци в момента; Второ – не виждаме все още ясна посока на самия Европейски съюз, накъде трябва да поеме и ще обърне ли внимание на страните с по-слаба динамика, които са по-слабо развити; Трето - не виждаме решение на демографския проблем на България, Румъния, Литва, Латвия, Естония и Полша, страните, които са донори на другите държави в Европейския съюз. Ако трябва да заключа, смисълът на Коалиция за България е, чрез европейския парламент да променим голяма част от нещата в България. Битката ни ще бъде в Брюксел и няма да се занимаваме с дреболии, като например паважа на някоя улица в някое село., обясни проф. Дуранкев.

Според проф. Дуранкев  противниците на Коалиция за България са тези, които са обещавали светло бъдеще на българите. ”Това са партиите на прехода, включително и БСП, и СДС, ДПС, което винаги се прилепваше към всички управления пряко или косвено, слагам донякъде и сегашното управление, тъй като има и добри решения, и слаби решения, и лоши решения. Най-слабото нещо на сегашното управление обаче не мога да го подмина. След кризата 2007 година най-бързо нараства неравенството на една страна, наречена България. Елитът така се е откъснал нагоре, не говоря за елита на ГЕРБ или БСП, защото те са еднояйчни близнаци до голяма степен, но елитът така се е откъснал, че 1% срещу 99% както е популярно в света, в България е една стотна от процента срещу всички останали. Те не разбират тежненията и проблемите на малкия българин, като започнем по линия на минимална заплата, средните доходи, покупка на нещо елементарно. Младеж да се опита да си купи двустайно жилище и да отгледа две деца е непосилна задача със средната работна българска заплата”, каза още той.

Искаме да променим нещо, което започна с нашите превозвачи, едно условие, което беше поставено в Европейския парламент сегашния, които си отива, и да го променим в бъдещия.Условието е за равен труд, за равни заплати, равни почивки, равни отпуски т.с това, което по света наричат хармонизиране на трудовото и данъчното законодателство, иначе се конкурираме -  кой с най-ниски заплати, кой с друго нещо, но този конкуренция трябва да спре, затова ние предлагаме следното нещо: подкрепяме плана Макрон в един пункт, който за нас е изключително важен – това е минимална работна заплата. Минималната заплата средно за Европейския съюз в момента е точно 926 евро или 1852 лева, което означава, че ако не се променят нещата всички ще си сложат един GPS и отиват или към Терминал 2, или към Калотина. Да не коментирам средната работна заплата в Европейския съюз, тя е чудовищна, дори не бих я споменал, защото тя е обидна за България.

Какво можем да направим? Това, което в плана Макрон изисква конкретика, е какво означава минимална работна заплата в Европейския съюз и това, което сме обсъждали с колегите от Румъния, Литва, Латвия, Естония и Полша, е да се достигне минимална работна заплата, която е половината от средната в Европейския съюз, в България тя трябва да бъде 463 евро. Това не е възможно да стане за 2 години., каза професорът.

Ще настояваме една 10-годишна програма за догонващо развитие, специално за България и Румъния, това означава, че трябва годишно допълнително да се насочат около 1 млрд евро от европейските фондове към най-слабо развитите страни. Не най-богатите страни да се развиват най-бързо, а обратното, най-бавните да се развиват най-бързо, за да започнат да догонват богатите страни. По това в предварителните разговори със 7 страни имаме съгласие, разказа Дуранкев.  

В лично качество аз съм независим, но се определям като ляв човек, в контекста спрямо БСП, бих казал даже по-ляв, не скри той.

Корупцията не може да се бори от Папуа, Нова Гвинея или Брюксел. Корупцията трябва са се бори там, където я има, а ако не може трябват общо европейски мерки, категоричен бе професорът.

Каня да диспут всички кандидати. Къде беше Елена Йончева по времето на тройната коалиция, когато се правеха заменки, когато вкараха, плоския данък.Не помня да се е борила, дори и да се е борила е било малко, микроскопично, каза още той.