Кметът на София и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов и премиерът и водач на управляващата у нас партия БСП Сергей Станишев се сблъскаха за първи път в директен дебат, в който обсъдиха как България да преодолее Световната финансова и икономическа криза.
Първият телевизионен дебат между лидерите на ГЕРБ и БСП вече е факт. Той се проведе в зала № 2 на НДК, в предаването "Референдум" на БНТ. Най-напред дебатът започна с лидерите на двете партии - Сергей Станишев и Бойко Борисов. Участие взеха и техните екипи, които защитиха икономическите програми за изход от кризата на двете партии. От страна на БСП това бяха Пламен Орешарски, Илияна Йотова и Явор Куюмджиев. От страна на ГЕРБ това бяха Владислав Горанов, Яна Иванова и Тошко Тодоров.

След теглене на жребий, първи започна дебата министър-председателят Сергей Станишев: "Намираме се в условията на безпрецедентна, световна, финансова криза. И икономическа, която влече след себе си и социална криза. Тя не е произведена в България. Ние сме жертви на тази криза като страна. За последните три и половина години успяхме да осигурим чрез една интелигентна, разумна, отговорна политика ускорен икономически растеж на страната, успяхме да гарантираме рекордни инвестиции в икономиката на България и изпълнението на социални ангажименти. Всичко това прави България по-добре подготвена в сравнение с други страни. В условията на криза е много важно да се знае коя политическа сила каква икономическа визия има, какъв план за действие и как ще го реализира. Имат право хорaта да знаят какви са различията между партиите. Най-голямата разлика с нашия опонент е, че правителство и социалистическата партия имаме ясен, бих казал агресивен, антикризисен план с много основни ясни елементи, който се изпълнява и в момента, и днес. И това днес запазва и спасява работните места на българите. Много важно е в тези условия да има отговорно и интелигентно управление за бъдещетo. Най-голяма опасност при тежка финансова криза е допускането на непремерени ходове. Другата разлика между нас и нашите опоненти е, че аз не споделям песимизма, който постоянно се изразява от г-н Борисов и от неговата партия по отношение на България. Колко сме зле, колко сме слаби и колко сме лоши. Много хубави неща се случват ежедневно в нашата страна".

В отговор на изказването на Сергей Станишев лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза: "Когато ние сме говорили, че положението не е добро, то това са и данните, които дават всички социологически агенции за проблемите на хората. Когато се срещаме с хората, а и протестите, които непрекъснато стават в страната - млекопрозиводители, зърнопроизводители, полицаи, лекари, учители - показват, че нещата не са такива розови, каквито бяха представени досега. Кризата се отрази и на София. Основното перо от инвестициите бе в строителството. То замря. В София сме подготвили около два милиарда инвестиции (метрото, водния цикъл и други проекти). Целта ни е - да оставим парите в хората и да се запазят работните места. Ако знаете в какъв ужас и шок са европейските лидери, канцлери и премиери, ще ни гледате и ще се чудите - как е възможно да се шегуваме с тази тема и да водим такъв дебат дори. Такова тотално съкращаване на живи работни места. Българите години наред живеем зле и дори не го усещаме чак толкова. За европееца и дори американеца - много е тежко положението".

После Борисов даде думата на експерта си от ГЕРБ Владислав Горанов, за да каже - какво предлага партията. Кризата свива потребления в световен мащаб. Свиването на потреблението в световен мащаб свива възможността нещо да бъде предложено - каза Горанов. България да защити всички тези, които могат да правят бизнес. Най-активната борба с безработицата е насърчаването на икономическата активност, посочи той.
Радвам се, че се признава, че кризата е привнесена отвън, че се признава от ГЕРБ това, което идва, безпокои хората. 65 % от български износ е за ЕС - каза Станишев. „Радвам се на признанието, че финансовата и икономическата политика бяха успешни досега" - каза Станишев. „И на София" - прекъсна го кметът Борисов. „На София сме помагали много" - каза Станишев. „Не много" - отговори Борисов. Той каза, че София е дала един милиард на държавата.

Публичната програма на правителството е насочена към запазване на работните места в строителството, в пътното строителство, каза Станишев. Илияна Йотова от БСП се опита пък да обясни - какво иска човек в условията на криза. Тя нападна Борисов за възрастните хора и му каза: "Tе не са носталгични глупаци, а заслужават уважение". "Уважавайте ги" - й каза Борисов. Йотова говори за хората с увреждания и каза, че в столицата нямало една рампа за хора с увреждания, построена при Борисов. /БЛИЦ