Както вече е известно става дума за оперативна работа на дирекция „Вътрешна сигурност“ от много месечна работа. Аз от момента, в който стъпих в длъжност, получих тази информация. Те прецениха кога да пристъпят към реализирането ѝ. Сега настъпи този момент те да бъдат задържани и разпитани. Това заяви служебният вътрешен министър Бойко Рашков. 

"Аз няма да се насочвам към конкретни данни за престъпленията, макар че знам. Толкова, колкото е казал колегата Румен Попов. Още сме в първия ден и може да нарушим разкриването на обективната истина. Има още 5 лица, които се издирват", посочи той."Аз съм тук защото трябва да проведа много сериозен разговор с ръководителите на полицейските управления. Задължително трябва да има рокади. Не може да се задържи началникът и да няма ответни действия кадрови. Аз с встъпването си в длъжност съм заявил, че няма да търпим подобни прояви. 

Обществото очаква от нас да извършим необходимите промени на съответните нива. Както и днес видяхме, че има и на по-ниски нива.За вина днес не може да се говори. Нека прокуратурата си свърши работата и изнесе информация. Това е цивилизованият начин. Другото е чиста политика, която аз нямам намерение да правя", каза още той.

"Като служебно правителство ние имаме една задача, да осигурим чисти и прозрачни избори. Има дела, за търговия с гласове с избиратели. Ще видим тези дела до къде ще стигнат. Рано е още. Има данни за партии, които се ръководят от известни лица, които бяха с огромни политически изисквания. Ако прокуратурата не ги обяви, ние ще го направим", закани се служебният министър."Софийската дирекция на полицията от днес има нов ръководител. Аз не мога да приема, че служител, който е наблюдавал как пребиват младеж, е стоял безучастно. Аз не мога да приема това. Никъде в закона не пише, че те могат да пребиват децата така", каза още той. 

Той коментира и скандала с bTV. "Ще го кажа и пред вас. Съжалявам, че съм казал това нещо", каза само той. Той коментира и причакването на шефовете на разузнавателните звена при премиера, като уточни, че среща е проведена само с един от тях.

"Но другите се откриват. Премиерът ги покани на една среща, но те изпратиха свои заместници. Той ги покани на втора среща, ако не дойдат, ще се вземат законови мерки. Скоро ще стане ясно какво ще се получи по този въпрос.", посочи той.

"Във връзка с тиражирането на лъжливи новини - видите ли ние правим чистка. Сега ще ви кажа какво е да се направи чистка. Когато идва Цветан Цветанов, той е викнал всички директори на дирекции в София и им е казал да си подадат оставките, а той да реши кой ще остави. Другите ги е освободил до един. Аз какво съм направил. Освободил съм двама на пенсионна длъжност.Имаше един, който прекали. Шефът на Инспектората, второ главният секретар на министерството Иванов. Необходимо ли е да напомням протестите от миналото лято. Как увредиха здравето на много младежи. Те затова децата няма да стоят в България някой да ги бие. Лично аз видях записа, където другото момче, което снимаше, каза "Убиват го, убиват го". Аз до момента съм освободил тези три лица", обясни уволненията на висши полицаи Рашков.

До момента съм освободил 3 лица. Създал съм специално  звено, което да бъде с необходимата щатна обезщетеност, да бъдат назначени опитни ръководни длъжностни лица от цялата система, за да могат да подпомогнат моята дейност, която в момента е много натоварена.

Ще предложа на някои ръководители да заемат тези длъжности при условие да се запазят техните длъжности и възнаграждения. 
За чистка и дума не може да става. Тези, които са допуснали нарушения, ще бъдат поканени да напуснат”, подчерта служебният министър. 

„В момента ръководството работи и оценява всяка една от фигурите в министерството и в следващите дни ще бъде взето решение”, уточни той. 

 „Не може такива престъпления да се вършат от служители на едно РУП в Пловдив, а областният директор да не знае. Той е бил длъжен по закон да упражнява необходимия контрол и при забелязване на най-малките отклонения, да вземе необходимите мерки”, каза още Бойко Рашков в отговор на въпрос дали ще бъде отстранен шефът на пловдивската полиция старши комисар Йордан Рогачев.
 
 
 
 

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ
Оператор: Любомир БАКЪРДЖИЕВ, БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!