Аз не подкрепям тероризма. Това каза директорът на НИМ проф. Божидар Димитров в предаването "Лице в лице" по bTV. Историкът обяви, че е „за“ президентска република, за каквато се бори Ердоган.
„Защо да не опитаме да създадем такава и в България. Страната ни винаги е тръгвала напред, когато е имало подобно управление“, посочи проф. Димитров и даде примери:

„При цар Борис, Стефан Стамболов, Александър Стамболийски. Демокрацията има много лица. Парламентарната демокрация показа, че се е изчерпала. Време е партийното роене да спре. При мажоритарния модел това може да се случи - ще останат 4-5 партии“, заяви той.

Проф. Божидар Димитров коментира и темата Македония и албанските искания за смяна на името й. „Искат да се смени името на държавата, националните символи и знамето. Исторически правилно би било да се кръстят Югозападна България. Това им искане обаче е застрашаващо за нас. Македония е единственото място, за което можем да получим исторически реванш. Лека-полека там тече процеса по ребългаризация. Истината е, че това ще ни лиши от тази възможност“, каза историкът. Директорът на Националния исторически музей отбеляза със съжаление, че извършеният геноцид над 1,5 милиона българи през 1944 г. не се е припомнило, а това не е било отбелязано. „Ако утре държавата Македония се разпадне ние нямаме план.

Обществото трябва да е подготвено. Ако това се случи, ние няма да превземаме Македония, а ще й помагаме, за да оцелее. Не искам да я разделяме“, изтъкна проф. Димитров.