Пламен Галев и Ангел Христов, известни в публичното пространство като братя Галеви, в момента са в Националната следствена служба, съобщиха за БЛИЦ от МВР.
БЛИЦ припомня, че братя Галеви бяха в неизвестност от вчера след като бяха призовани по телефона да се явят в ОД МВР – Кюстендил за извършване на процесуално-следствени действия. Междувременно срещу тях бе проведена масирана акция на прокуратурата, НСлС, МВР, ДАНС, Агенция “Митници” и НАП. В тяхно отсъствие на домашните им адреси са извършени действия по разследване. 

Акцията започна сутринта в 7 часа. Проверяваха се автокъщи, офиси, административни сгради и жилища в Дупница, Перник и София. Извършвани бяха претърсвания и изземвания в 13 обекта. Целта на институциите е събиране на допълнителни доказателства за престъпления срещу финансовата, данъчната и осигурителна система, уточниха от МВР.
Паралелно с действията по разследване, митническите и органите на НАП извършват митнически и данъчно-осигурителни проверки в автокъщи и офиси на търговски дружества на територията на гр. Дупница. Служители на Национална агенция по приходите (НАП) и Агенция „Митници” проверяваха автокъщите в Дупница, като кола по кола описваха номера на рамата на двигателя и изискваха от собствениците документите за автомобилите. От Митница – Кюстендил е искана справка за обмитените автомобили от началото на годината досега.

По-рано днес от опозицията се възмутиха, че има изтичане на класифицирана информация за операцията на МВР и ДАНС срещу братя Галеви, които не бяха открити и задържани при акцията срещу тях. Атанас Атанасов от ДСБ заяви, че операцията е абсолютен провал - тежка жандармерия атакува имението им, а в същото време те са призовавани по телефона. Случилото се е част от сценарий за ограничаване на влиянието на бившия вътрешен министър Румен Петков на хората около лидера на БСП Сергей Станишев. Операцията е лошо планирана и е тежък удар срещу Михаил Миков, който откакто е станал министър на вътрешните работи не знае какво работи, каза още Атанасов.

От МВР съобщиха, че резултатът от акцията вчера е досъдебно производство за пране на пари. При проведената съвместна акция на прокуратурата, НСлС, МВР, ДАНС, Агенция “Митници” и НАП, при която на територията на Дупница, Перник и София бяха извършени действия по разследване в административни и жилищни сгради, са събрани достатъчно данни за престъпна дейност. В резултат на това в Софийска градска прокуратура е образувано досъдебно производство за пране на пари, съобщиха от МВР. 

Имената на двамата бизнесмени нашумяха през март тази година, когато се заговори, че са се срещнали с бившия министър на вътрешните работи Румен Петков на басейна "Спартак". Посредник е бил Алексей Петров. Те поискали от него да им уреди среща с министър Петков, за да му предадат важна информация. Пламен Галев и Ангел Христов заявиха тогава, че са поискали срещата с Петков, тъй като преценили, че имат особено важна информация и се опасявали, че ако я предадат на друг, а не на министъра, тя би могла да бъде изкривена. Галев и Христов посочиха също тогава, че се чувстват използвани, че се чувстват като "боксова круша" и други чрез тях си разчистват сметките. Двамата ясно заявиха, когато се разшумя случая, че въвличането им в скандала е опит да бъде свалено правителството.

Противоречиви са мненията за двамата братя в региона, едни се страхуват от тях, други са изключително доволни, че кадруват в града, защото в Дупница настъпват редица подобрения в детските градини и училищата, започнато е строителство на бизнесцентрове и молове, което се случва за пръв път в града от 18 години насам. /БЛИЦ