По-добър контрол при усвояване на европейските фондове очаква от финансовото министерство генералният директор на Европейската служба за борба с измамите Франц Херман Брюнер. Той се срещна с финансовия министър Пламен Орешарски.
На срещата от българска страна участваха още директорът на Националната агенция по приходите Мария Мургина, директорът на Агенция „Митници" Христо Кулишев и директорът на Агенцията за държавна финансова инспекция Гинка Драганинска.
Орешарски отбеляза, че в момента се подготвят промени в Закона за държавната финансова инспекция, които ще осигурят непосредствено съдействие на служителите на ЕК при осъществяване на контрола при проверките на място. Той допълни, че вече са проведени няколко съвместни срещи между МФ, МВР и Прокуратурата, чиято цел е била подобряване на комуникацията и взаимодействието между институциите. Финансовият министър заяви още, че всички препоръки на ОЛАФ са от изключителна важност и вече са взети предвид в работата за подобряването на системите за контрол.

От своя страна Брюнер отбеляза, че вижда сериозен напредък и подобрение на комуникацията между институциите след последната си среща с министър Орешарски. Франц-Херман Брюнер заяви още, че отношенията им с Агенция „Митници" може да се посочат като пример за добра комуникация. Той предупреди, че нарушителите много често са добре организирани и с много добри познания и затова действията, контролът и мерките срещу тях трябва да бъдат задълбочени и професионални. Той допълни, че в определени случаи документално всичко по даден проект е нормално, формалните изисквания са спазени, така че за да се открият нарушенията трябва да бъде направена детайлна проверка.
Брюнер заяви, че и занапред ОЛАФ, заедно с българските си партньори, ще отделят голямо внимание на превантивния контрол. Той представи на Орешарски и екипа му добри европейски практики в областта на проверките и контрола, които могат да бъдат адаптирани и за България. Генералният директор на ОЛАФ допълни, че добрата съвместна работа между службата и структурите на МФ ще продължи, защото вече вижда позитивните сигнали за това.
Орешарски отбеляза, че МФ винаги е имало добра комуникация с международни институции. Министърът заяви още, че служителите на НАП и Агенция „Митници" ще продължат да бъдат обучавани за спецификата на управление и контрол на средствата от ЕС. Пламен Орешарски и Мария Мургина благодариха на Брюнер за възможността вече над 1300 служители на НАП, главно данъчни инспектори, да бъдат обучени в тази област.
В заключение Орешарски и Франц-Херман Брюнер изразиха увереност, че съвместната работа на всички институции и добрата комуникация между тях са основната предпоставка за постигане на добри резултати. /БЛИЦ