БСП изрази своята загриженост за бъдещите отношения с Македония и за българските пенсионери, ако ГЕРБ дойде на власт. Говорителят на партията Корнелия Нинова посочи, че кметът на София е абдикирал и, че БСП е изненадана от отсъствието му. Според говорителят на червените вотът на недоверие към правителството е неоснователен.
Мотивите на вота на недоверие са тенденциозни и неоснователни, каза Корнелия Нинова. Според нея той е безсмислен и дестабилизира институциите, в момент в който е необходимо единение на нацията. „В условия на икономическа криза, която вече се чувства в България, трябва да имаме стабилни институции, които да могат да взимат решения и да ги прилагат в действие, за да чувстват хората подкрепата на държавата. Трябва да има единение на нацията. Този вот цели точно обратното. Той не поставя проблемите на хората на преден план, а поставя личните мотиви на тези конкретни партии, които го внасят”, коментира Корнелия Нинова. По думите й коалицията между Бойко Борисов и Иван Костов добивала все по-реални измерения. Това би бил сбор от партия, която дели хората на свои и чужди, и авторитарен режим, който дели бизнесът също на свои и чужди, отбеляза говорителят на БСП.
До края на седмицата ще се събере Политическият съвет на Тройната коалиция, която ще обсъди междинния доклад на ЕК, икономическия план за развитие и подготовката за изборите. Според Корнелия Нинова нямало основание да се смята, че предстоящият доклад на ЕК ще бъде критичен и краен за България. Тя отбеляза, че ще бъде обективен и ще бъде посочен напредъка на страната ни в сравнение с февруари миналата година.
Петя Шекерлетова, БЛИЦ