БСП: Да запазим оборудването от Белене, вместо да го подаряваме на Украйна!

Социалистите поискаха замразяване на преговорите за продажба, но бившите управляващи казаха “не”

Депутатите от ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС - партньорите в т.нар. “сглобка”, отхвърлиха предложението на "БСП за България" да бъде спряна продажбата на  оборудването от АЕЦ “Белене” на Украйна докато се направи оценка дали не може да бъде използвано у нас. Точката беше част от днешния ред на Народното събрание.

Мотивите на социалистите са, че то може да бъде използвано в полза на развитието на ядрената енергетика у нас. Заместник-председателят на парламента Драгомир Стойнев и председателят на ПГ на БСП за България бяха категорични, че то има приложение у нас. Те припомниха, че в последните месеци Шести блок на АЕЦ “Козлодуй” често спира за ремонт.

"Трябва да вземем решение за бъдещето на ядрената ни енергетика. Ние предлагаме спиране на преговорите и действията по продажба на Украйна на оборудване, предназначено  за АЕЦ “Белене”.

Събитията в последните месеци в АЕЦ “Козлодуй” ни карат да се замислим как ще гарантираме работата на Пети и Шести блок до края на срока на експлоатация - съответно до 2047 и 2049 година. Повтарящите се аварии на Трети парогенератор на Шести блок поставят сериозно изискване от замяна на оборудване, ако това се наложи в следващите години, което да гарантира дългосрочна експлоатация", предупреди парламентарната зала Стойнев.

Именно по тази причина “БСП за България” иска спиране на продажбата.

"Как може да се избегне този проблем с парогенераторите - вече съществуващия парогенератор или парагенератори, които ние сме закупили за АЕЦ “Белене”, да се използват за Шести блок на АЕЦ Козлодуй”, призова Стойнев. Той допълни, че е необходимо да се направи комисия от международни експерти, които да кажат дали тези парогенератори са съвместими.

Именно за този период преговорите за продажба да спрат поискаха социалистите. “Ако са съвместими, ние в момента подаряваме едно оборудване на Украйна. Недай си боже тези аварии да зачестят, ние няма как да гарантираме производството на електроенергия", каза народният представител.

Стойнев цитира кореспонденцията между ръководството на АЕЦ “Козлодуй” и министъра на енергетиката Румен Радев. Според енергетиците парогенераторите от Белене могат да се монтират на Пети и Шести блок на АЕЦ Козлодуй без да се доработват. И парогенераторите за Козлодуй и Белене са еднакви и характеристиките им се припокриват напълно.

"Това което предлагаме ние от БСП е това, което искат експертите и ръководството на АЕЦ Козлодуй”, предупреди Драгомир Стойнев.

Председателят на ПГ на “БСП за България” призова да се мисли за осигуряването на сигурна и евтина енергия на българските граждани. 

"В момента необходимостите на България са 38 милиона мегават часа годишно. До 2050 г. те трябва да се увеличат с още 80 милиона мегават часа. Как ще се случи това  – в момента 17 милиона мегават часа идват от ТЕЦ-овете ни. 16 милиона мегават часа идват от Пети и Шести блок на АЕЦ „Козлодуй“, предупреди председателят на ПГ на "БСП за България Борислав Гуцанов. Той обърна внимание на ключовете значение на ядрената енергетика. 

"Неслучайно БСП събрахме 780 хиляди подписа за запазването на “Белене”. НЕ може да имаме авария след авария в Шести блок на “Козлодуй”. Имаме възможност, ако запазим това оборудване в “Белене”, да решим този въпрос. Искате да стане сериозна авария ли?" попита социалистът.

След отхвърлянето на предложението на БСП в пленарната зала Гуцанов пожела следващото Народно събрание да види държавнически какво е необходимо на България и как да се развива енергетиката на България, в частност ядрената енергетика.