БСП ще отправи питане във връзка с внесените в НС предложения за промени в Конституцията за провеждането на изборите за европейски и национален парламент на една и съща дата. Питането все още не е формулирано, но ще се отнася до мандатността на НС, заяви говорителят на партията Корнелия Нинова след заседание на Изпълнителното бюро, предаде репортер на Агенция БЛИЦ.
Корнелия Нинова обясни, че ако се приемат предложенията на НДСВ, може да се стигне до казус, в който да има стар действащ парламент и новоизбран в невъзможност да влезе във функциите си. БСП е против това да се поставя под въпрос легитимността на институциите, каза говорителят на партията. БСП търси гаранции промяната в основния закон да не даде предпоставки за бъдещо оспорване на изборите, аргументира още искането на левицата за тълкувателно решение на Конституционния съд.
БСП не се притеснява от избори 2 в 1. БСП не се притеснява от избори изобщо. Ние обаче сме против евтините ПР акции с подписки. Ако искаме нещо, то това е промяна на политически модел и въвеждането на мажоритарност в изборите, коментира от своя страна Кирил Добрев. Според него кампаниите и нагласите на хората за двата избора са съвсем различни.
Относно блокирането на границата ни с Гърция, Корнелия Нинова заяви, че правителството е готово да подпомогне превозвачите в търсенето на компенсации от гръцката страна. Тя добави, че има информация за предстоящи протести на наши земеделци по същия модел на ферибота Оряхово. Позицията на БСП е, че протестите не би трябвало да пречат на работата на останалите групи от обществото и на функционирането на икономиката, заяви говорителят на партията. Петя Шекерлетова, БЛИЦ