БСП предлага парламентарни избори в началото на юли

БСП предлага парламентарните избори да се проведат през първата седмица на юли. Това заяви говорителят на партията Корнелия Нинова след заседание на ръководството.

При гласуванията на законовите промени в пленарна зала БСП ще държи на преференциално гласуване с бариера от 10%, без тя да е задължителна, според Нинова. Тя допълни, че ако предложението им за 58 мажоритарно избрани народни представители не бъде прието, от БСП ще настояват за пропорционални листи без право на преференции.
Държим на мажоритарния вот, заяви Нинова. По думите й, ако не се приеме мажоритарното гласуване, то БСП ще настоява за чиста пропорционална листа без преференции, каза Нинова.
БСП е против премахването на тъмните стаички за гласуване. Държим на тайната на вота и на тайната на гласуването. Партията се обявява и против електронното гласуване, поради липса на време и липса на гаранции за сигурността на такъв вот. Социалистите са против регионалните преброителни центрове.
На заседанието са утвърдени 15 управленски проекти и работните групи, които още ги изготвят. Нинова коментира, че до 15 април те трябва са готови, а до 15 май да бъдат от утвърдени от Висшият съвет на партията.
Нинова обясни, че в последната седмица са внесени 16 различни изборни закона, „някои, от които са твърде крайни и екзотични”.  /БЛИЦ