БСП ще е готова с предложенията за промени в Закона за политическите партии още следващия вторник, когато проектът ще бъде представен пред Изпълнителното бюро. Това стана ясно след днешното заседание на соцръководството.
Говорителят на партията Ангел Найденов уточни още, че социалистите ще бъдат готови и с позиция по промените в избирателната система до края на юли, което ще бъде одобрено от пленум на партията. По думите му БСП и парламентарната група на левицата са сред политическите формации, които поддържат въвеждането на мажоритарен елемент. Промените ще бъдат в рамките на конституционно установения модел в страната, уточни Найденов. „Не сме решили още каква избирателна система ще поддържаме. Има вариант за мажоритарен избор на депутати в рамките на смесена система, както и вариант за преференциално пропорционална система с намаляване на прага на преподреждане на регионалните листи”, обясни Найденов. БСП не поддържа разбирането за въвеждането на задължително гласуване и ще бъде готова с промените за адресната регистрация с въвеждане на активната регистрация и за Сметната палата до есента.
Според БСП държавните институции са реагирали адекватно по време на инцидента в Челопечене. Изпълнителното бюро на партията обаче не е доволно от сроковете и обема на подадената информация, съобщи говорителят на БСП Ангел Найденов. "Факт е, че можем да имаме претенции към начина, по който беше осъществена координацията, но това не променя извода за адекватност на реакцията и на предприетите от държавните институции действия. Не сме доволни от сроковете и от обема на предоставената информация, беше забавена, не беше предоставена навреме от страна на компетентните институции”, обясни той. Найденов заяви, че е получил подкрепа от Изпълнителното бюро да се предприемат действия за оценка на състоянието на складовете, в които се съхраняват излишните боеприпаси в цялата страна, както и мерките за повишаване на бдителността и охраната.
БСП въвежда система за електронно участие в дейността на партията, съобщи членът на Висшия съвет Юрий Асланов. По думите му, социалистите са първи от всички партии членки на Партията на европейските социалисти, които въвеждат такива електронни карти. Асланов уточни, че първите нови карти ще бъдат връчени на събора на БСП на връх Бузлуджа през август. Същевременно започва кампания за набиране на нови членове на БСП, която ще протече на три етапа – до празника на Червените на връх Бузлуджа, до Конгреса на партията и до старта на предизборната кампания за парламентарните избори догодина. Очакваме с още десет процента да се увеличи членската ни маса, заяви депутатът Кирил Добрев. Миналата година без провеждането на кампания в партията са се записали 12 000 нови членове. Сега очакването е за поне 20 000. Добрев съобщи още, че през октомври ще се организира младежка среща. На нея ще бъде приета програмата на ръководството на младежката обединена организация на социалистите. Пак тогава ще се проведе още един мащабен кръг от срещи в страната с електората на БСП, съобщи Румен Петков. Той представи резултатите от обиколката на социалистите в страната. Направени са над 500 срещи на представители на червената партия в страната. Преодолян бе информационният вакуум по отношение на политиката, водена от БСП, допълни Петков. В подготвения анализ се открояват проблемите, поставени пред избирателите. Подготвени са конкретни справки с предложения за решаване на проблемите. От януари досега в страната са проведени един избор за кмет на община, 48 избора за кмет на кметства и два избора за общински съветници. 16 кметства са спечелени от БСП, а осем от ГЕРБ, пет от ДПС. „БСП е водеща политическа сила с работещи структури в една сложна политическа ситуация”, допълни Петков. /БЛИЦ