До 30 000 лева да могат да даряват физическите лица на политически партии, а юридическите да нямат право да ги финансират. Това предвиждат подготвени от БСП промени в Закона за политическите партии, които до края на месеца ще бъдат внесени в Парламента, съобщи Мая Манолова след заседание на ИБ на социалистите, предаде репортер на Агенция БЛИЦ.

Дарителите ще попълват в декларация произхода на средствата. Те ще бъдат описани в специален регистър най-вероятно към Сметната палата, каза Манолова. Освен това в публичен регистър трябва да бъдат вписани социологическите, рекламните и PR агенциите, които работят с партиите. Предложението на БСП е до края на годината да бъде направен мониторинг на всички регистрирани до момента партии и онези от тях, които не отговарят на тези законови промени, да се заличат. БСП предлага също да се следи строго дали партиите имат 5 000 члена и дали провеждат редовно заседания на ръководствата си. Ако членовете на дадена партия са по-малко или два поредни пъти ръководството й не е провело заседания според устава си, тя трябва да се заличи, каза Мая Манолова. Подготвените промени в закона предвиждат също право да участват в избори да имат само партиите, които са направили структури в половината от общините в страната. Това условие ще важи и за местните избори, каза Манолова. Тя уточни, че по този начин ще има преграда пред местните партии, които поставят под съмнение демократичността на политическия живот. Освен това от БСП искат партиите, които имат по-малко от 1% спечелени гласове на избори, да бъдат заличени от регистъра. Такива партии могат да влязат в нов режим на регистрация, ако членовете искат това.
Държавната субсидия на партиите трябва да се увеличи три пъти и по този начин финансирането им ще стане публично и прозрачно, каза Манолова.
Чрез промените в закона БСП цели да постигне ясни правила за регистрацията и функционирането на партиите, които са в основата на политическия живот и от тях зависи в голяма степен демократичността на политическия живот, обясни Мая Манолова. Измененията в закона трябва да са факт в края на октомври, каза Евгени Узунов, който е председател на Националния предизборен център на БСП. Той добави, че предложенията на социалистите в голяма степен са съгласувани с коалиционните партньори на БСП - ДПС и НДСВ. Предложението на НДСВ да има финансови стимули за гласуващите не е било тема на днешното заседание на Изпълнителното бюро. Предстои да го дискутираме, това може да стане и на изнесеното заседание на Правителството и тройната коалиция на 26 и 27 юли, поясни Узунов. Той добави , че според него не материалните стимули трябва да накарат хората да отидат до урните.
БСП не смята, че сега е целесъобразно да се поставя въпроса за задължителното гласуване, коментира още Узунов относно друга идея на жълтата партия. По-важна е мотивацията на хората да гласуват, а не да ги задължаваме по административен път да дават своя вот, добави той. На следващото заседание на ИБ на БСП ще продължи обсъждането на цялостната промяна в избирателна система. БСП като партия е за пропорционално гласуване с ясно изразен мажоритарен елемент, но не трябва да разводняваме отговорността на политическите партии, обясни още Узунов.
Следващата година се очаква пенсиите да станат средно 85 - 100 процента по-високи в сравнение с началото на мандата на тройната коалиция, каза секретарят на ИБ на социалистите Ивелин Николов. Темата за политиката на БСП спрямо възрастните хора ще бъде обсъдена на заседание на Висшия съвет на партията на 1 август. Акцентите в дискусията ще са върху материалното положение, здравните грижи, отговорността на местната власт към пенсионерите, потенциала за реализацията им на пазара на труда и въвличането на техните организации в социалния диалог, обясни Николов. Той съобщи още, че целта е средната пенсия да стане 70 процента от средната заплата за страната при влизането ни в еврозоната. Към това се стремят всички членове на Партията на европейските социалисти, добави Ивелин Николов. /БЛИЦ