БСП си каза тежката дума за третия мандат

Този мандат е кризисен, надпартиен и трябва да бъде направен опит да бъде реализиран с общи усилия, заяви той

Няма промяна в позицията ни по отношение на втория мандат. Има решение на Националния съвет. Това заяви на брифинг в централата на БСП временният председател на партията Атанас Зафиров.

„Надявам се колегите от ДПС да предложат по-различен подход от ГЕРБ и да потърсят по-широко съдействие от страна на партиите“, посочи той.

По отношение на третия мандат, Зафиров потвърди готовността на партията да участва активно в процеса на диалог и търсене на решения, които да помогнат обществото да излезе от тази завихряща се опасна политическа криза.

„Не сме давали заявка за трети мандат, а сме заявили готовност да участваме в разговори с мандатоносителя, независимо кой е той. 

Потвърждаваме готовността да участваме в процеса на диалога. Подходът трябва да е без предварително зададени ограничения и разговорът да се води с всички.

Този мандат е кризисен, надпартиен и трябва да бъде направен опит да бъде реализиран с общи усилия“, заяви Зафиров.

Той коментира и новината, че Софийски градски съд не го е вписал за временен председател на БСП.

„Няма проблем с никакви съдебни регистрации, това е лъжлива теза.

Днес се проведе заседание на СГС, на което очакваме решение до 2 дни за въпросната регистрация. Няма отказ, няма дилема, няма обсъждане.

От прокуратурата няма обжалване на внесените документи. Остава съдът да се произнесе“, обясни Зафиров.

„Нищо извънредно не се е случило в БСП“, категоричен бе той.

От думите на председателя на Парламентарната група Борислав Гуцанов пък стана ясно, че от формацията ще внесат две предложения, които се надяват да получат разбиране от нужния брой народни представители. Едното е свързано с АЕЦ "Белене" - настояват процедурата по продажбата на оборудването на Украйна да бъде замразена. Другото предложение е по Плана за възстановяване.