С начина си на управление на София Бойко Борисов и екипът му ще доведат града до катастрофа във всички сфери. Това казаха от софийската организация на БСП. Червени общински съветници отправиха остри критики към кмета и администрацията му, като подчертаха, че най-тежкият удар за София щял да дойде от липсата на адекватна политика за чистотата и отпадъците. Освен това администрацията на кмета обявявала конкурси и обществени поръчки с такива критерии, че само определени фирми да могат да участват и да ги печелят, казаха още от БСП-София.
Председателят на червената група в Столичния общински съвет Желю Бойчев акцентира върху обявения преди няколко дни за трети път за една година конкурс за частно обслужване на 52 автобусни линии, съобщи Дарик.
„Материалният интерес на тази сделка показват най-груби изчисления поне 350 милиона. Мисля, че няма поръчка в Столична община и няма процедура от времето на кмета Борисов, която да не е направена за конкретни фирми и го твърдя най-отговорно, от съжаление го казвам. За това казвам ,че откритото и прозрачно управление приключи някъде с декларациите по време на избори”, добави Бойчев.
Общинският съветник Петър Курумбашев призова Комисията за защита на конкуренцията да се самосезира и да провери дали подновения транспортен конкурс не продължава да ограничава конкуренцията, каквото становище имаше преди три месеца, което доведе до тогавашното му спиране.
Курумбашев съобщи още, че въпреки проведената обществена поръчка за извозване на балите от гара Искър и Кремиковци на разстояние до 160 км от София се е подписал анекс за пребалиране.
„Този проблем ние знаем, че кметът Борисов го наследи, но той го наследи преди три години. От три години ние знаем, че срокът на годност на тези бали ще изтече и той изтече. Нямаме информация в каква посока и къде ще бъдат извозени балите, само да ви кажа, че боклукът вече свали един кмет”, каза още Курумбашев.
Желю Бойчев допълни, че балите няма да напуснат столицата и подчерта, че трета година кметът Борисов не може да се справи с проблема с боклуците. Червените нямало да приемат като вариант поредно уволнение на заместник- кмет по екология с аргумент, че е подлъгал администрацията и че ще се започне отново.
Червените алармираха и че не е решена още кризата с недостига на места в детски градини. Според съветника Бойко Маринков тя ще се задълбочи през септември. Той вижда решението на проблема чак след две-три години и то при условие, че администрацията изготви финансово подплатена програма. Червените настояха столичният кмет да изиска от прокуратурата информация и да я предостави на общинския съвет и обществото на какъв етап са случаите „Топлофикация", „Трамкар", парк „Възраждане" и други скандални казуси с общински фирми и имоти.
От БСП разкритикуваха и съюзяването на ГЕРБ със СДС и ДСБ, като подчертаха, че хора от десните партии са управлявали София, а Борисов постоянно критикувал предишното управление и не било логично сега да ги подкрепя. Освен това червените в столицата изразиха мнение, че Борисов няма вече вяра на свои хора и затова се отървава от тях, посочвайки сваленото политическо доверие и прекратяване на членството в ГЕРБ на Румяна Дойчинова, кмет на столичния район „Илинден" неотдавна. /БЛИЦ