БСП – Варна без кандидат за кмет, стигна се до бой

На провелата се инфарктна конференция се случиха само скандали

На провелата се инфарктна конференция във Варна, на която социалистите трябваше да подредят листа за общински съветници и да излъчат кандидат за кмет, се случиха само скандали, пише Pravoton.bg.

Председателят на БСП – Варна, от който ръководството в София свали доверие преди около месец, е докладвал, че всички номинирани кандидати за кметове са се отказали.

Сред тях са били авторитетни личности като: проф. Красимир Иванов, проф. Пламен Илиев, доц. Божидар Чапаров, адмирал Петър Петров. Според запознати в дъното на всички откази е било първото място в листата, което от години е запазено за Гуцанов.

Така кандидатите си давали сметка, че каквито и усилия да положат в кампания, ще трябва да се съобразят с вечния водач на червената листа.

Като спасителен вариант Гуцанов предложил за кандидат-кмет Костадин Костадинов, който е председател на партия “Възраждане”. Това буквално шокирало присъстващите, защото било повече от абсурдно БСП да издигне председател на друга политическа формация.

Залата реагирала с възмущение и подигравки пред опцията левицата във втория по големина град в България да няма кандидат или да бъде такъв от друга партия.

Доц. Огнян Кънчев заявил пред всички, че унижението все пак има граница, а в случая са преминати всички граници.

Доктор Надя Дюлгерова се обърнала към Гуцанов с думите, че ако той не иска да поеме отговорност и да бъде кандидат за кмет, тогава тя е готова да се жертва, но това унижение не може да се преглътне.

В така създалата се ситуация на практика БСП-Варна няма кандидат за кмет.

Подреждането на листата също предизвикало скандал, тъй Гуцанов не изпълнил указанията на контролната комисия за прозрачен и легитимен избор. Това възмутило повече социалисти, защото е традиционна практика да има наблюдатели с цел да няма съмнение в избора и коректното преброяване.

Така това станало повод и до физическо сблъскване. Със срамния казус във Варна най-вероятно ще се занимае и Националният съвет на партията, който се събира на 15 септември.