БСП вижда промяната в засилването връщането на социалната държава

Време е да мислим с грижа за хората на България – повече социална политика и повече социални мерки

„Ако трябва с едно изречение да определим представения за разглеждане бюджет на Държавното обществено осигуряване, то за него можем да кажем, че се прави първата стъпка към превеждане в нормалност на осигурителната система. 
 
Много проблеми бяха създадени и не бяха решени през изминалите години. Кризите, които държавата изживява в момента са в резултат на дългогодишната дясна политика на управлението.

Това важи в пълна сила и за социалната, за здравната и за енергийната криза.“ Това заяви секретарят на парламентарната група на "БСП за България" Вяра Емилова от парламентарната трибуна.


 
По думите ѝ БСП вижда промяната в засилването ролята на държавата и връщането на тази на социална държава и социалната политика. „Време е да мислим с грижа за хората на България – повече социална политика, повече социални мерки.

Тази позиция БСП защитаваше при провеждането на преговорите за съставяне на правителството и ги отрази в подписаното коалиционно споразумение“, заяви тя като допълни, че в него са одобрени много голям процент от предложените от БСП социални мерки.
 „Сега предстоят да намерят реализация и в държавния бюджет за 2022 г.“, допълни тя.
 
„Активната социална политика, особено тази в помощ на младите семейства, е насочена и към решаване на един от най-големите проблеми в страната – това е демографският проблем на България“, заяви Вяра Емилова и допълни:

„Ние от коалиция “БСП за България“ ще подкрепим този законопроект, защото в същността си той е израз на смислена и целенасочена лява политика, целяща да смекчи удара от развиващата се световно-икономическа криза.“

„Неоспорим факт е, че това е бюджет, в който социалните разходи са увеличени с над 30% спрямо 2021 г. и за социални политики са предвидени около 20 млрд. лв.“, категорична бе Мая Димитрова, народен представител от парламентарната група на "БСП за България"



От парламентарната трибуна тя посочи част от социалните мерки в бюджета -  преизчисление на пенсиите, увеличение на подкрепата за семейства за отглеждане на деца, вдигане на минималната работна заплата, увеличение на обезщетенията за безработица, увеличение на помощта за хора с увреждания и др.

„В продължение на години БСП бе основна опозиционна сила в управлението на ГЕРБ и Бойко Борисов. Сега нашата партия е в качеството на коалиционен партньор и има възможност да реализира онези политики, които защитаваше в продължение на години“, каза още тя.

„Многократно сме заявявали, че ще бъдем социалният стълб в държавата и ще отстояваме интересите на най-уязвимите социални групи“, категорична бе Мая Димитрова.

По думите ѝ пенсионерите са най-уязвимата група и в момента няма по-ниска пенсия от тази, която възрастните хора са получили през декември.

„От 1 януари до 30 юни минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст е 370 лв., а от 1 юли до 31 декември тя ще стане 392 лв.

От 1 юли  пенсията за трудова заетост на един пенсионер се предвижда да бъде 573.96 лв.“, обясни депутатът от левицата. По думите ѝ се предвижда увеличение на минималния дневен размер на парично обезщетение на 18 лв., а максималният става 85.71 лв.

„Увеличава се и минималната работна заплата от 650 лв. на 710 лв., а размерът на обезщетението за отглеждане на дете до 2г. става с размера на минималната работна заплата“, каза още Мая Димитрова и допълни, че са предвидени и 300 млн. лв. за мярката 60/40.