Изпълнителното бюро на БСП е взело решение на последното си заседание да не коментира представянето на Мария Габриел като бъдещия еврокомисар от България и да не я критикува, твърди Канал 3.
Позицията на червените била да демонстрират, че те не са като другите партии и няма да топят сънародничката си в Европарламента.

По тази причина днес в парламентарните кулоари социалисти отказваха да говорят по темата и най-вече изтъкваха аргумента, че не са гледали изслушването на Габриел. Други соцдепутати казваха под сурдинка "добре се представи жената" или пък "няма да коментирам, защото не искам да критикувам".

Оказа се обаче, че журналистът Александър Симов, който вече не е в соцръководството, очевидно не е бил предупреден за партийната повеля и си каза какво мисли по въпроса, които произведе и поредния скандал с ГЕРБ в пленарната зала.

В социалните мрежи вече гръмна недоволство, че евродепутатите от ПЕС били предатели, влезли в договорки и си премълчали неудобните въпроси. От друга страна пък немалко са изразителите на убеждението, че не е редно българи да плюят българи пред Европа.

Ясна е и негласната договорка на върха на ЕП между ЕНП и ПЕС при разпределянето на постовете, така отдавна се знае, че това място е отредено за жена от ЕНП. Затова се очаква президентът на ПЕС Сергей Станишев символично да гласува "за" номинацията на Мария Габриел, а останалите социалисти в ЕП ще се въздържат, прогнозираха запознати.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!