Смъртта на шефа на кабинета на Ахмед Доган - Ахмед Емин, е на път да извади наяве доста нелицеприятни истини за ситуацията в ДПС. Още преди няколко месеца в структурите на ДПС е започнал бунт, пише "168 часа".
Активисти на партията се съдят за заплахи за убийства и постоянен терор. От местните структури към централата летят компромати и протестни писма.
Само преди два дни в Районен съд-Разлог започна процес срещу кметския наместник от ДПС в село Златарица - Хюсеин Исмаил Хюсеин. Срещу него са скочили почти всички жители на селото, които досега са гласували за партията на Доган "като по часовник".
Срещу Хюсеин има жалби от жители на селото, които твърдят, че ги заплашвал дори с убийство, обясниха за "168 часа" от разложкия съд. Магистратите са призовали за свидетели двайсетина жители на Златарица.
В основата на разправията са отново партийните дела на ДПС. Хюсеин Хюсеин и баща му Исмаил Сали стреляли с ловна карабина пред къщите на селяни, за които са решили, че не са гласували за ДПС на изборите в община Белица. На 19 октомври пък бащата Исмаил Сали заплашвал с убийство и палежи жители на селото, съобщиха от Полицейското управление в Разлог. Според запознати бащата на кметския наместник от ДПС се нахвърлил върху тези хора, които са призовани да свидетелстват срещу него и сина му. "Ето така ДПС беше "единна" - който не гласува за Доган, стрелят по него с карабина", гневят се доскорошни поддръжници на Сокола и формацията му. Сега чакат да видят коя партия какво ще предложи и щели да гласуват по съвест.
В Бургас от лятото насам черни облаци тегнат над главата на общинския лидер Селим Иса. Жителите на квартал "Победа", които са и най-сигурният електорат на ДПС в града, натопили Иса в писмо до Касим Дал. В квартала се събирала подписка срещу Селим Иса. Нейни инициатори са активисти на ДПС, вече напуснали партията заради несъгласие с политиката на бургаското й ръководство. Според тях Иса "преяжда с власт". Освен че е общински лидер на Доган, той е и общински съветник и председател на Областната поземлена комисия в Бургас. Самият Иса смята, че атаката срещу него е несериозна.
Още не са утихнали и скандалите в структурите на ДПС в Добрич. В края на миналата година покрай реденето на листите за общински съветници организацията на Доган там се разцепи. Изтичането на електорат продължавало и до днес, твърдят опонентите им.
В софийското ДПС е свален досегашният председател Стоян Стоянов, разказаха свидетели. Мястото му е заел познатият от новините на турски език по БНТ Тимур Халилов, който бе и в листата за евродепутати. Мотивите за смяната били катастрофалните резултати от местните избори миналата година.
В ДПС-Ловеч двама активисти на партия се изпокараха публично - областният лидер на ДПС Юнал Мъстънов и областният управител Сурай Велиева, която обвини съпартиеца си, че се опитва да кадрува в повереното й ведомство. /БЛИЦ