Толкова интересна седмица в българо-руските отношения отдавна не е имало - Путин не идва на форум, Първанов ядосан на "Газпром", на Станишев му отлагат среща с Медведев. Нашите управляващи бяха забравили какви тежки лапи има руската мечка, защото от много време само мъркаше, коментира по Нова тв политологът Евгений Дайнов.
Според Весела Чернева от Европейския съвет по външна политика искрите в българо-руските отношения от последните дни означават, че беше направена проверка дали правителството ще подпише два месеца преди изборите няколко силно обвързващи и проблематични договора. Януарсака газова криза показа, че не може да се разчита на двустранните отношения - тръбите останаха празни, колкото и те да са добри.
Руснаците замениха танковете с енергоресурси. Пез следващите 10 години се очертава недостиг от 150-200 милиарда кубика газ, обясни икономистът Стефан Асенов. От години западните ни партньори даваха знаци кой е важният проект. При положение, че "Набуко" е от първостепенна важност, останалите проекти се напасват спрямо това. От друга страна неподписването на договорите за "Южен поток" и за АЕЦ "Белене" е добра новина за българските данъкоплатци, защото се плаща от нашия джоб, отбеляза Асенов. По думите му подходът към тези международни проекти е единственият начин България да осребри географското си положение.
По телефона от Москва членът на правителствената делегация Петър Кънев отхвърли намеците за провал на посещението. От 30 години не сме имали такова представяне тук, каза той и подчерта, че деловата част от визитата започва едва днес. Кънев изтъкна и думите на Станишев пред дипломатите в руската столица, че България не е съгласна корпоративни решения да властват над политическите. /БЛИЦ