България за нас не е просто съсед, тя е съюзник, приятелска държава, заяви министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу след срещата си с вицепремиера Екатерина Захариева, съобщава Труд бг.

В нашия регион има изпитания и трудности и когато работим заедно, ще ги преодолеем, коментира Чавушоглу и даде като пример борбата с незаконната миграция.

Борисов посрещна важен гост в Министерския съвет СНИМКИ

Нашата решителност ще продължи, не само в борбата с изпитанията, но и в области, които са в полза на нашите народи, каза той.

Министър Чавушоглу отбеляза, че двустранната търговия расте, но има още потенциал. Той посочи, че турски фирми работят в България и правят инвестиции.

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева отбеляза, че Турция е наш съюзник в НАТО, съсед, един от най-важните икономически партньори на България, важен партньор с борбата с незаконната миграция, тероризма и радикализацията.

Радвам се, че набелязахме и много конкретни стъпки как да продължим да развиваме това партньорство, отбеляза тя.

Разбрахме се възможно най-скоро да организираме междуправителствено заседание, като нашите експерти и комисии се съберат да подготвят това заседание, отбеляза тя.

Захариева посочи, че стокообменът между двете страни е над 4 милиарда евро, но има още голям потенциал. Тя допълни, че Турция е важен партньор в областта на енергетиката и е важна за диверсификацията на източниците на газ. Захариева отбеляза и ръста в туризма.

Чавушоглу също така заяви, че България и Турция са се превърнали в център на енергийната сигурност.