Ченчев: От чешмите в Мирково тече кална вода – „моментно“ негодна от години, пречиствателната станция не работи. Скандално е!

„Проблемите с качеството на питейната вода в софийското село Мирково и случаите на „моментно“ влошаване на показателите са с дълга давност и от години са част от живота на хората там.

Въпрос, който буквално крещи като проблем, поне от 3 години в Мирково. И в момента водата, която все по-рядко тече от чешмите е негодна за пиене, защото тече кал“.

Това заяви народният представител от „БСП за България“ Иван Ченчев по врене на парламентарния контрол в петък.

„Излишно е да казвам какво означава това за хората. Ето, имам серия от снимки“, обърна се към служебния министър Кондева и показа нагледно каква вода тече от чешмите в Мирково.

„РЗИ е взимало отношение. Интересното, че пише “моментно“ влошаване на качеството на водата, Но датата на това „моментно“ влошаване е от 2022 година, същото е от 2023 г., Следват поредица от официални писма и констатации и на ВиК-София, и от РЗИ. Навсякъде било „моментно“. И можело да бъде от „мътност на водоизточниците, заради падналите интензивни валежи“. Сега няма паднали интензивни валежи, но водата в Мирково е кална“, цитира фактологията Ченчев.

Народният представител от „БСП за България“ постави въпроса: „Има Пречиствателна станция, но тя не работи от дълги години. Нямало средства за нея. Какво правите по този въпрос“, обърна се към служебния министър на здравеопазването Галя Кондева.

След отговора на министъра: „Това, че следите и контролирате, според вашите правомощия, качеството на питейната вода е добре. А това, че има установяване на наличие на ешерихия коли на 10 януари 2023 г. само доказва факта, че там водопроводната мрежа е остаряла. Това го признават в писмо и от ВиК“, заяви Иван Ченчев и цитира документи: „Пречиствателната станция за питейни води в Мирково, която от три водосбора взема вода, не работи по предназначение и са необходими средства за нейното цялостно възстановяване. През следващата година ще започнат ремонтни дейности“.

„Но това е от 24 ноември 2022 г. Сами разбирате, че нищо не е започнало. Налице си е факта – калната вода, която ви показах“, подчерта Ченчев и заяви пред служебния здраве министър:

„Следете и контролирайте качеството на водата, а аз ще се обърна към ВиК и всички останали отговорни институции за търсене на решаване на този проблем“.