Cпасителната операция за кораба “Толстой“ била най-мащабната у нас досега

Cпасителната операция, която се осъществи след потъването на кораба „Толстой" край нос Емине на 27 септември, е най-мащабната, провеждана до момента у нас и при изпълнението й са вложени много сили и средства. Тогава бяха предприети всички необходими мерки, заяви директорът на Изпълнителната агенция „Морска администрация" Николай Апостолов.

По думите му при издирвателните действия от страна на ВМС, Гранична полиция, Морска администрация и Гражданска защита е демонстрирана перфектната координация в усилията на министерствата на държавната политика при бедствия и аварии, на транспорта, на отбраната и на вътрешните работи.
Апостолов изтъкна, че участниците в провежданата днес и утре край Варна Международна конференция за морска безопасност, търсене и спасяване, ще отправят предложение до съответното министерство в страната в най-скоро време да бъде организирана международна среща, на която да бъдат обсъдени възможностите за подобряване на координацията между организациите при извършване на международни спасителни операции.
Апостолов каза още, че Морска администрация ще работи също по дооборудването и усъвършенстването на средствата, с които оперира. Той допълни, че стъпка в тази посока е и съвместният проект на морските администрации на България и Великобритания, който предвижда няколко фази на обучение на наши специалисти в центрове в Обединеното кралство, предаде кореспондентът на Агенция БЛИЦ в Бургас. /БЛИЦ