Данаил Кирилов: Съдебната система у нас утвърди процесите на еманципацията

По думите му основната цел на новия орган ще бъде цялостното укрепване на върховенството на закона

Със създаването на новият антикорупционен орган на практика продължаваме съдебната реформа, като в него ще бъдат представени същите институции. Този нов орган няма да бори само корупцията, но и организираната престъпност. Той също така ще помогне за институционалното укрепване на съдебната система и нейния вътрешен контрол. Това обяви в студиото на ''Още от деня'' по БНТ правосъдният министър Данаил Кирилов.

По думите му основната цел на новия орган ще бъде цялостното укрепване на върховенството на закона.

,,Смея да кажа, че съдебната ни система, особено през последните седем-осем години години, утвърди процесите на еманципацията, на независимостта и самоуправлението си'', добави Кирилов и допълни, че изборът за нов главен прокурор ще бъде тежък, ''какъвто по дефиниция е всеки избор у нас''.

На въпрос защо не е посочил свой кандидат за главен прокурор правосъдният министър отговори, че който и да беше посочил, той е щял да бъде ''облъчен политически''.

,,Гарант за прозрачния избор на главен прокурор следва да бъдат обществото, медиите... т.е. всеки, който може да формулира теза'', обясни Кирилов и заяви, че гражданските организации нямат право на номинации за избор на главен прокурор, защото това би било противоконституционно.