Данаил Кирилов за снимките с Борисов: Манипулирани са! Авторите са ясни!

Правосъдният министър поиска разследване по случая с фотосите и аудиозаписа

Правосъдният министър Данаил Кирилов смята, че трябва да бъде направена проверка за публикуваните и свързани с името на премиера Бойко Борисов записи и снимки в интернет. 
 
"Би следвало да се провери дали е извършено престъпление с разпространяването на неистински клеветнически факти и обстоятелства", съобщи Кирилов от столичния затвор, където беше да наблюдава боксови мачове. 
 
"Тези материали би следвало да бъдат проверени и с оглед на тяхната автентичност, макар че и към настоящия момент е очевидно, че те са манипулирани.

Виждате дебата, който водехме през март в Народното събрание, какви са крайностите със злоупотребата с информацията, какви са ефектите на фейк новините и какви щети те могат да причинят. Трябва много прецизно да разграничим свободата на словото от злоупотребата със словото и с манипулацията и очернянето", заяви правосъдният министър.
 
"Дори в социалните мрежи снощи погледнах анализ на метаданни, който е достъпен в мрежата и който показва, множество от манипулации , които са извършени по отношение на този снимков материал", допълни Кирилов, цитиран от Канал 3.
 
"Без да съм прокурор, това е престъпление и се надявам да се проведе такова разследване, че да се стигне и до авторите и до разпространителите", каза още министърът.
 
На въпрос кои са авторите, Кирилов отговори:
 
"Ясно е в контекста на настоящата ситуация кой има най-голям интерес – това са лицата, олигарсите срещу които се водят оперативно издирвателни действия, процесуално следствени действия и респективно съдебни процеси..."
 
"Всички имам предвид", допълни той по повод предположенията, че Васил Божков има връзка със записите.
 
"Те са обединени без значение на коя точка на земното кълбо са позиционирани. Имаме си и тук олигарси, имаме си и в съседни държави олигарси, имаме си и на Арабския полуостров олигарси", каза още Данаил Кирилов.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!