„Не изпитвах неудобство да го гледам. Това е политика. Той взе политическо решение. Срещнахме се по друга тема“, това заяви в сутрешния блок на bTV бившият външен министър Даниел Митов, който бе издигнат като предложение за премиер на коалицията ГЕРБ-СДС.

Думите му бяха в отговор на въпрос как се е чувствал да види отново Радев лично, след като преди години държавния глава отказа да го назначи за посланик в Румъния.

„Трябва да се регулират по-добре отношенията и задълженията му. В крайна сметка външната политика се прави от Министерски съвет“, допълни Митов.

Той бе помолен да коментира и думите на премиера в оставка Бойко Борисов, че „шоуто в парламента харчи по 19 милиона на ден“. БЛИЦ припомня, че днес президентът Румен Радев отвърна на коментара на лидера на ГЕРБ и отново заговори за служебния кабинет.

„Животът на това народно събрание трябваше да приключи. Какво значи корупция на ГЕРБ? Помислете си – има ли управление у нас, което да не си е тръгвало с обвинения в корупция?

В България очевидно трябва да си подредим системата. Няма корупция на ГЕРБ или на друг. Системният проблем трябва да погледнем и решим. Трябва да си говорим какви системи за прозрачност и отчетност да въведем.

Най-пагубно е демонизирането на цели организации. Извинете, но ГЕРБ е структура със стотици симпатизанти. Някой се опитва да демонизира ГЕРБ“, каза Митов.

Изстъргване
Даниел Митов коментира и вчерашните думи на лидера на „Има такъв народ“ (ИТН) Слави Трифонов, че „ГЕРБ трябва да бъде изчегъртан“.

„Общи приказки. Какво значи изчегъртване на всичко, което е направено от ГЕРБ? Та, ГЕРБ е направил много неща и управлява от 10 години. Какво ще изчегъртва – мостовете, пътищата?

Аз също мога да бъда критичен към ГЕРБ, но когато анализираш дадено управление гледаш и положителните неща, свършени от него.

Трифонов мълча, мълча, дори не знаехме съществува ли и се появи вчера да каже нещо, което нищо не означава.

Ако говори за промяна, то нека поне да даде някакви насоки. Не на мен, а на хората, които гласуваха и евентуално ще гласуват пак за него.

Това са някакви революционни послания, които не водят до нищо.

Това, което стана в парламента бе зоопарк“, категоричен бе Митов.

Манолова и „свидетелят“ й
Той говори и за случилото се на Комисията на Манолова и „свидетелят“ Илчовски: „Той като говореше първото, което стана ясно е, че всички тези от сигнала му не са верни. В последствие той си отрече казаното.

Манолова организира по скандален начин работническо-селски трибунал, защото не е ясно дали ще влезе отново в парламента.

Самият Илчовски на второто заседание дори не посмя пак да каже името на Стайков. Бе казал и неща за кюлчета, пък после не ги бил видял.

Илчовски се оплете в твърденията си

В един момент тази Комисия се превърна в спор между двама бизнесмени.

Не може да се използва парламентът за махленски спорове и да клепат името на Борисов и г-жа Аврамова“, категоричен бе Митов.

Избори
„Нямам идея кой ще е служебният министър-председател. Радев когато реши да обяви решението. 

Иначе от ГЕРБ сме мотивирани и отиваме на избори. Знаем успехите и слабостите си, които трябва да намерим начин да се справим с тях.

Който, не е управлявал, не е допускал грешки. Този, който си мисли, че ще дойде и ще „изчегърта“ всичко и ще донесе Рай се заблуждава. Ще донесе само хаос. Големият проблем е липсата на диалог“, категоричен бе Митов.