"Дискусията за това как да бъдат формирани основните позиции и органи никога не е подранила, никога не е и закъсняла, няма общество, което докрай да харесва правораздавателната и образователната си ситема. Най-тежките са нещата в здравеопазването, но това е различна тема. Президентът има място в този разговор и опубличаването на темата не е лошо нещо. За съжаление коментарите са партийни."

Това каза в студиото на "Лице в лице" по bTV Даниел Вълчев, бивш министър на образованието, професор по обща теория на правото и обща теория на държавата в Софийския университет и декан на Юридическия факултет.

"Ако искаме да имаме отговорно избрани на такива позиции, да има персонална отговорност за този, който го предлага или избира, у нас тази отговорност е замъглена, президентът стои с името си зад избора на конституционни съдии. Далеч не е така, когато определени лица се избират от НС. Никой не поема отговорност. С известна изненада разбрах, че министърът на правосъдието не иска да прави такова предложение. Иначе какво ще се случи - пет човека, които не познаваме от ВСС ще предложат на други, които също не познаваме. Това всъщност е истинският дебат. По тази причина и парламентът не може да избира управител на БНБ. Независимо дали си избран с партийна листа, трябва да се стремиш към справедливост."

По повод мониторинга за наблюдение от страна на ЕК и предложенията за освобождаването на "тримата големи" в съдебната власт, Вълчев каза, че българският политически елит е вършил повече работа, когато е бил подбутван, но нямаме пример с натиск отвън трайно да е решен един въпрос.

"Ако ние говорим за мониторинга, трябва да кажем какво не ни харесва в българската съдебна система, как бихме могли да го променим. Имаме огромен брой прокурори, следователи на глава от населението, почти няма начин човек да не бъде осъден, влезе ли в наказателно прозводство, а в същото време витае чувство за безнаказаност", посочи юристът. Според него с група действия може да се подобри работата на всяка една система. Той отново посочи като основен проблем липсата на персонална отговорност в съдебната система.